fredag 6 augusti 2010

Brygge: Fina torn, god öl och roliga guider

Hej hej!

Vi har alltså varit i Brygge. Det ligger i västra Belgien. Anledningen att vi åkte till Brygge heter "In Bruges". Det är en väldigt bra mörk komedi om två yrkesmördare som åker till en liten stad i Belgien på något slags uppdrag. Brygge visar sig vara en fin gammal medeltidsstad, vilket gjorde att vi också ville åka dit. Ni borde se filmen förresten!

Det första vi gjorde när vi kom till Brygge efter att ha checkat in på vandrarhemmet var att besöka det stora tornet i staden, Belfry-tornet.

Tornet på dagen. (Det lutar faktiskt på riktigt, men bara 1.5 meter. Inte lika illa som på bilden.)
Utsikt över staden och en kyrka.
Tornet på natten.

Dagen efter vårt Belfry-besök tog vi en gratis guidad "In Bruges"-tur genom staden. Turen visade dels vart olika scener var inspelade men även traditionell historia om staden. Filmen måste förresten lugnt ha bidragit till att öka turismen till staden. Båda de andra paren i vårt rum hade också åkt till Brygge på grund av filmen och det fanns även citat inristade från filmen uppe i tornet. Försäljarna i staden kan tacka filmskaparna för alla nya inkomster!

Vår galna och roliga guide.
Vi framför kanalerna. Fotograf: Den galna guiden.

På kvällen gick jag sedan på en ölprovning som anordnades av samma guide. Tor avstod från att dricka öl, han var inte särskilt sugen på det. Eller dricka något i allmänhet. Han hängde på rummet medan jag stack iväg och testade belgisk öl, vilket var helt lugnt för honom.

Den galna guiden igen, den här gången guidandes genom ölens värld.

Vi testade 5 olika ölsorter, varav Westmalle var min personliga favorit. Det är en trippeljäst ljus 9.5-procentig trappist-öl. Att det är en trappist-öl innebär att den är bryggd av ett gäng munkar i ett kloster. 9.5-procent låter starkt, vilket det är, men den smakade inte så mycket alkohol faktiskt. Den smakade bara väldigt mycket och väldigt gott. På bilden ovan är det ölen längst till vänster.

Kvällen avslutades sedan med pommes frites (vilka kommer från Belgien), hamburgare och en nattlig fotorunda.

Allt som allt var Brygge en trevlig liten mysig och fin stad. Trots en del turister var det inte samma turistkänsla som i t.ex. Venedig, vilket gjorde att man kunde njuta av kanalerna och vyerna på riktigt. Priserna var också helt okej om man bara letade runt lite.

Har ni sett filmen? Åk till Brygge! Har ni inte sett filmen? Se filmen och åk till Brygge! Vill ni inte se filmen? Åk till Brygge ändå!

Brygge är vackert på natten.

9 kommentarer:

 1. Har varken sett filmen, varit i Brygge eller är särskilt förtjust i öl, men nu bara måste jag dit!

  SvaraRadera
 2. Det måste du helt klart! Fin och trevlig stad.

  SvaraRadera
 3. Still in Bruges?

  SvaraRadera
 4. Idun eller Brygge, om Osvald själv får välja?

  SvaraRadera
 5. Solnabron är fin i gråväder.

  SvaraRadera
 6. Inte utan att det känns som länge sedan. Fortfarande i Brygge?

  SvaraRadera
 7. Hm, sant, är ju inte riktigt där längre. Kanske borde dra till med något nytt istället!

  SvaraRadera