måndag 2 augusti 2010

Paris: Helt lagom turistande

God dag!

Äntligen kommer inlägget från Paris! Vi spenderade tre dagar i Paris, huvudstaden som har så mycket att erbjuda. I Paris kan man göra allt från att äta croissanter, gå upp i kända torn, besöka museum, ströva runt eller helt enkelt gå på bio. Det mesta andra man önskar göra finns också. Vi hittade en bra blandning mellan kultur och... kultur.

Innan ni tittar på den stora bilden nedan (som ni redan har tittat på ändå), gissa vad vi började med att besöka!
Ett litet okänt torn... Eller?

Eiffeltornet så klart! Vi måste ju vara lika mainstream som alla andra turister tänkte vi. Tornet sträckte sig ganska högt upp i luften, och först gick vi upp två våningar för att sedan ta hissen upp till den tredje och högsta våningen (man kan bara åka hiss dit).

Väl uppe i tornet fick man som vanligt som när man är uppe i höga torn; schysst utsikt.
Den fina utsikten...
... som Tor beundrar.

Väl uppe i Eiffeltornet fick vi syn på Triumfbågen. Varför inte gå dit?
Triumfbågen!

Men först det givna poserandet framför Eiffeltornet. Eller ja, "poserande". Snarare, "stå-framför-valfri-stor-byggnad-och-bli-fotad". Vi får jobba lite på våra poseringsskills!
Tornet är mäktigare i verkligheten än vad det ser ut på bild. Och jag var gladare i verkligheten än vad jag verkade på bilden.
Under triumfbågen återfinns den okände soldatens grav.
Efter att ha klarat av Eiffeltornet och Triumfbågen gick vi hem och la oss sov... Eller inte! Vi hade mycket kvar för dagen att besöka! I en väst till östlig runda i Paris är det ganska lagom att ta Louvren efter Triumfbågen. Paris är för övrigt perfekt att utforska till fots. Många av sevärdheterna ligger ganska koncentrerade, och det finns hela tiden mycket att se, både i form av byggnader och människor.

Vi har hittat Louvren! Och solen har hittat Tors ögon.

I Louvren finns, för de som inte vet, många olika konstverk och skulpturer från en mängd olika konstnärer. Den för mig mest kända är Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Efter det obligatoriska Mona Lisa-besöket strövade vi sedan runt en stund och bara kollade på allt annat som Louvren har att erbjuda. Efter att ha sett många olika fina och intressanta målningar och statyer kunde vi konstatera att Louvren var ett riktigt bra museum. Dels var inträdet gratis för ungdomar från EU-länder (tack för det!), och dels var det mycket mer avslappnad stämning där jämfört med t.ex Vatikanmuseerna. Det var mycket folk, men inte lika knökfullt som det var i Vatikanen. Man kunde också ströva fritt till skillnad från den förbestämda gången som fanns i Vatikanen.

Störst folksamling var det självklart vid Mona Lisa. Hon hälsar förresten!
Längst där inne; Mona Lisa. Lika glad som vanligt.
Ett exempel på en intressant staty.
"Hey, something is wrong here!"
Fortsätter man i östlig riktning når man sedan fram till Notre-Dame. En ganska stor och känd katedral.
Inne i katedralen. Återigen var det gratis inträde (för alla den här gången), och en snabb kö. We like!

Det här var faktiskt allt vi hann med i Paris vad det gäller besökande av museer och byggnadsverk. Man skulle kunna spendera många dagar i Paris med att utforska allting, men lite måste vi ju spara till nästa besök! Kvällarna spenderade vi med att titta på annan sorts kultur, det vill säga filmer på bio. Vi såg Inception, Toy Story 3 och Predators. Inception var en intressant film med svår handling, Toy Story 3 var en skön animerad film med lätt handling och Predators var en cool film med lättfattad hård action. (Detta är för övrigt hur man recenserar tre filmer med en mening!)

På biografen testade vi även popcorn med socker. Det låter ganska konstigt tycker ni (och det tyckte vi också). Men sockerpopcorn var gott! Det blir uppenbarligen lite sötare än saltade popcorn, men som söta snacks fungerade det faktiskt. Testa det vid tillfälle!
Sockriga popcorn. Galen åsna.

Utöver detta vandrade vi runt och kollade in staden och människorna.
Detta är den sunkigaste gamla Minicoopern som jag har sett!
I Paris hittar man många tiggare, både riktiga uteliggare och professionella tiggare. De professionella tiggarna återfinns där alla turister finns, men lämnar man bara de största gatorna försvann dem.
Tiggare med två hundvalpar. Känner ni inte begäret av att ge honom pengar? Stackars hundar.

Sammanfattningsvis är Paris en stor och intressant stad. Många turister vid de stora turistmålen, men söker man sig en bit bort hittar man både lugnare gator, fler riktiga butiker och restauranger med god mat som inte säljs till de vanliga turistpriserna. Vi var bara till några av de åtskilliga byggnader och museer man kan besöka, men valde att ta det någorlunda lugnt istället för att stressa runt bara för att kunna bocka av fler saker på att-göra-listan. Nu har vi besökt några av de saker vi ville besöka i lugn och ro, samt har flera intressanta saker kvar till nästa gång.

Ha en bra dag önskar vi från tåget som just nu ligger och glider i 300 km/h på väg till Brygge!

(Jag publicerar för övrigt det här inlägget från puben i vårt vandrarhem i Brygge, men det blir nästa inlägg)

7 kommentarer:

 1. Underbara bilder och en härlig beskrivning av ert Parisbesök! Det s k a vara poserande bilder på er framför sevärdheter :-) Ni verkar trivas ihop. Söt bild på gubben med hundarna, trots tragiken. Sigrid, Gary, Alexander och hans kompis såg Inception i Visby på premiärdagen här Sverige. Jag och Ragna såg Eclipse. Vi var i Visby förra fredagen, en av de regnigaste dagarna. Det kom 119 mm regn under det dygnet. Tälten höll för det, liksom för vansinnesblåsten som kom natten efter. Vädret var ganska varierande på Fårö, men varmt hela tiden. Nu är vi hemma i stan. Tjejerna är hos pa i Norrtälje. G och jag fixar i lägenheten. Och tittar på tv-serier ;-) Kraaaaam!

  SvaraRadera
 2. Intressant reportage från Paris! God fortsättning från Belgien!

  SvaraRadera
 3. Jodå, vi trivs ihop :) Jag tycker ganska synd om hundarna som behöver stå ut med det där, men något sött ligger det i det också...

  Gillade de Inception? Vi tyckte att det var en bra film. Det låter mysigt med tältandet, att hänga i tältet när det blåser och regnar ute. När drar ni iväg på nästa äventyr?

  Tack farfar! Paris var helt klart en intressant och rolig upplevelse.

  SvaraRadera
 4. Hinner ni med Köpenhamn på hemvägen? Det är värt ett dygn eller mer. Härligt med Paris, men hur vet vi att fotona inte är shoppade? Ni kanske bara har varit typ i Basel i en månad. Här regnar det liksom i Amsterdam. Hörs och ses snart! Välkomna på lördag!

  SvaraRadera
 5. Nä, blir inget Köpenhamn den här gången. Imorgon kör vi ~13h-resan från Amsterdam till Lund, och efter det hem för att möta dig pappa.

  Och dang, du fick oss. Har hela tiden shoppat bilder från alla ställen medan vi har slappat i soffan i Basel. Väldigt skönt! :D

  SvaraRadera
 6. Trevlig reseberättelse från Paris och Brygge.
  Jag var där år 1977, tiden rusar iväg! Jag var fascinerad av alla gamla hus i Brygge, men missade Eiffeltornet i Paris. Till ert nästa besök i La ville lumière rekommenderar jag museet med Manet, Monet, Gaugin m fl.

  SvaraRadera
 7. Ja, tiden går verkligen fort. Kul att du har varit på båda ställena. Eiffeltornet får bli på nästa resa ;-)

  SvaraRadera