torsdag 29 juli 2010

Basel: Sören och nöjespark

God morgon!

När jag skriver det här är det den 29e juli på morgonen. Vi sitter på ett TGV-tåg till Paris, vilket är ett snabbtåg. Snabb- och direkttåg. Den här gången kan vi alltså inte bli försenade och missa några anslutningståg!

De senaste dagarna har vi varit hemma hos Sören och Jonte i Basel i Schweiz. Sören är en kompis från Sverige, så vi tyckte det lät som en bra idé att åka och besöka honom. Trevlig har det också varit! Sören och Jonte delar på en väldigt skön trea med två sovrum och ett stort vardagsrum. Jag och Tor har sovit på sofforna i vardagsrummet, vilket har varit helt okej. Gratis och inte särskilt obekvämt faktiskt

Från vänster: Tor, Jonte och Sören.

Första kvällen körde vi den vanliga rundturen på stan. Vårt intryck av Basel är att det är en stad som påminner ganska mycket om t.ex. Uppsala , i alla fall nere i centrum. Det är en lugn och ren stad, inte lika skräpig som t.ex. Neapel. Folk är även duktiga på engelska eftersom Basel ligger nära Frankrike och Tyskland och många utlänningar jobbar i Basel.

Osvald spanar in Basel.

Vi stannade ganska länge i Basel, från söndag till torsdag, vilket gjorde att vi även hann med ett heldagsbesök till nöjesparken Europa-Park som låg en timme in i Tyskland. Den nöjesparken har tydligen Europas största berg-och-dalbana samt många andra attraktioner, vilket gjorde ett besök dit ganska givet. Sören och Jonte hängde dock inte med, eftersom de behövde åka och jobba som vanligt. Båda jobbar på flygplatsen som flygplansmekaniker, och för tillfället endast med små privatjetplan.

Europa-Park har teman från olika europeiska länder, så t.ex en del har Frankrike-tema, en del Spanien-tema och en del har Skandinavien-tema. Den skandinaviska delen var dock lite väl fokuserat på Norge då den hade en norsk flagga och snackade väldigt mycket om norska saker. Oavsett det skumma Norgefokuset var den delen skön ändå.

Norges flagga? Den! ;-)

Det fanns bland annat en schysst berg-och-dalbana med en riktig loop!
Vågar ni åka loopen?

Nöjesparken var faktiskt den bästa jag har varit på, om man bortser från de väldigt långa köerna som fanns överallt. (Kanske för att parken är så bra...) Parken hade många olika attraktioner, för alla åldrar. Särskilt dyrt var det inte heller. 35€ för inträde vilket också innebär att man får åka vad man vill och hur mycket man vill. Det fanns även många stora sköna berg-och-dalbanor både med och utan loopar. Hur många stora berg-och-dalbanor finns det på Gröna Lund? En?

Det är också den första nöjesparken jag har varit på där man faktiskt kan bli blöt. Vi åkte "Wildwasser-något" vilket var flottar som åkte runt på en bana full med vatten.
Det är blött, kallt och kul!
Vi satt längst fram, och blev blötast.

Nöjesparken får helt klart godkänt, och kan lugnt rekommenderas om ni råkar ha svängarna förbi Rust i Tyskland.

Bortsett från nöjesparkbesöket har vi mest tittat på film, spelat spel, tagit någon runda på stan samt tagit det lugnt. Laddat inför Paris helt enkelt! Nu börjar vi för övrigt närma oss Paris. Dags att avsluta!

Har ni fler tips till Paris är det för övrigt dags att berätta dem nu. Något speciellt man borde besöka? Äta? Göra? Vi är här i tre nätter. Lämna kommentarer!

Ha det bra hemma i Sverige!

8 kommentarer:

 1. louvren, notre dame, sacre coeur, eiffeltornet,pere lachaise(kyrkogård med en massa kändisar)och katakomberna ni kan även åka till versaille. ät choklad mousse. lite förslag. ha det så kul

  SvaraRadera
 2. Bra förslag! Ska definitivt kolla in dem. Chokladmousse är också bra, det får vi inte glömma att äta (Har inte ätit det på jättelänge).

  Tack för tipsen! Ha det bra :)

  SvaraRadera
 3. Mont Martre är konstnärskvarteren. Paris är känt för varietéer med sång och baletter.
  Jag tror att man skall äta på en bistro (krog)
  och akta sig för dyra ställen. Det var intressant att läsa om Basel.Lycka till i Paris och La douce France!

  SvaraRadera
 4. Vi har det bra i Sverige, Gotland närmare bestämt! Intressant att följa er resa. Kraaam!

  SvaraRadera
 5. Centre de Pompidou (Kulturhuset ungefär). Och kolla om det fortfarande finns clocharder under broarna. Här är det svalt numera. Men bra löpväder, kolla in mobilbildsladdningen i FB och häpna.

  SvaraRadera
 6. Och jag skulle undvika loopen, åkte ni? Men Floom-riden verkar kul. Härliga bilder och vi ser fram emot Parisrapporten. Och tårtan den sjunde!

  SvaraRadera
 7. Skönt med Gotland mamma! Jag blir helt klart sugen på att åka dit någon gång. Vad har ni för er om dagarna där? Du vet ju vad vi gör...

  Centre de Pompidou får vi försöka hitta till imorgon pappa! Vi var bland annat på Louvren idag, coolt ställe helt klart. Och gratis inträde för ungdomar! Mona Lisa hälsar! ;)

  Clocharder hade jag inte hört förut, men nu lärde jag mig ett nytt ord. Jag har inte sett någon under riktiga broar, men däremot har de tältat under bland annat en pendeltågbro mitt i stan, mitt i en korsning.

  Det har varit ganska svalt här till och från, men idag var det återigen varmt. Fin runda du har sprungit!

  SvaraRadera
 8. Vi åkte loopen, japp. Den var inte så farlig, och faktiskt kändes den andra stora "vanliga" berg-och-dalbanan mer i magen. Flottarna var indeed roliga! Det fanns alla möjliga vattenattraktioner där.

  Parisrapport kommer att komma. Vi har sett mycket här redan, och då har vi en hel dag kvar imorgon också. Tårta den sjunde ser jag också fram emot! Vart skulle ni befinna er då?

  SvaraRadera