tisdag 11 september 2012

Campuset på KAIST

Här på campuset på KAIST finns nästan allting man behöver. Till skillnad från i Sverige bor jag (och i princip alla andra studenter) campus istället för någon annanstans, vilket är både praktiskt och socialt. Att gå från mitt boende till lektionssalarna som jag typiskt kommer att vara i tar cirka 10 minuter. Eller några få minuter om jag cyklar.

Som jag sa finns nästan allting man behöver på campus. Detta inkluderar givetvis en cykelhandlare.

Följande begagnade cykel köpte jag för 60000 won:

60000 won motsvarar 350 SEK. Ganska bra pris?!

Mat

Det finns också mängder av restauranger och kafeterior på campus. En typisk måltid (som man blir väldigt mätt på) kostar i kafeterian 16 svenska kronor. (Kafeterian är nästan som en skolmatsal). Då får man oftast smårätter, ris, kimchi och en soppa. Detta kan man äta både till frukost, lunch och middag om man vill.

Frukost. 2700 won = 16 SEK.

Man kan även gå till de riktiga restaurangerna och äta lite dyrare mat. Det finns koreanska, japanska och italienska restauranger på campus. Det finns även flera caféer och t.ex. ett Dunkin Donuts. Fram till för några dagar sedan fanns det även ett Burger King, men det har stängt och blir utbytt mot en annan snabbmatkedja; Lotteria.

I en av de japanska restaurangerna kan man få en rätt som helt enkelt kallas "Beef on the rice". Kostar 5600 won = 33 SEK. Då får man ris, kött, grönsaker, ingefära och rått ägg som man rör runt i en stor skål. (Påminner lite om Bibimbap). Den dyrare varianten (den för 5600 won) inkluderar även en skål med udonnudlar. Och till detta får man givetvis kimchi. Behöver jag tillägga att man blir väldigt mätt av det här?

Man kan även köpa t.ex. riktig bibimbap eller andra rätter för 3000 won. Och vill man ha någon annan mat än maten på campus går man förslagsvis till "West gate" och äter där. Där finns det många internationella samt koreanska restauranger. Och överlag är allting väldigt billigt.

Idag åt jag t.ex. en nudelsoppa med skaldjur på en japansk restaurang. Mycket god, och kostade endast 36 svenska kronor...

Musslor, räkor, krabba och ostron. Vad mer kan man förvänta sig av en skaldjurssoppa?
Det jag försöker säga är helt enkelt att god och prisvärd mat råder det ingen brist på här!

Vårt hus

På våning 12 bor jag.

Som jag sa i förra blogginlägget är vårt hus välutrustat. På bottenvåningen finns t.ex. en liten butik som säljer snacks, godis, dryck och lite hushållsprylar. Just nu sitter jag och mumsar på brownies och dricker koreanskt ris-té som jag köpte där nere.

Praktiskt, men inte särskilt nyttigt med en sån här butik i huset! ;-)

Praktiska saker på campus

Andra praktiska saker att ha på campus är också t.ex. en mobilbutik där man kan köpa mobiltelefoner och simkort. Det finns även en skolsköterska (som är gratis samt har galet bra öppettider), samt en lite större Health Clinic där det jobbar doktorer, tandläkare osv. Skolsköterskan har t.ex. öppet till 22 på vardagar och 18 på helger...

Ytterligare saker som finns är en bank, två elektronikbutiker, en taxiväntplast (när man vill in till stan och är lat) samt en resebyrå. Taxi kostar cirka 36 SEK in till stan. Dela det på två eller flera personer så blir det väldigt prisvärt. Jämför detta med Sverige där man aldrig skulle ta en taxi ner på stan!

Det finns säkert fler saker som jag har glömt att nämna, men överlag är jag väldigt imponerad av allt som finns här. Och verkligen inne på campus, i skolbyggnaderna. KTH har inte lika mycket att komma med...

Fint, inte bara praktiskt

Förutom att det finns många bra tjänster att tillgå här tycker jag att själva miljöerna är fina också. Det finns många stora gräsmattor, en damm samt en del djur. Eller vad sägs om att varje dag cykla förbi katterna vid (det vi utbytesstudenter kallar) "Cat Mountain" och gässen vid en av dammarna?

You eyeballin' me?
En av dammarna på campus. Vackert.
Jag trivs väldigt bra här, och är väldigt imponerad av campuset.

Detta var ett litet smakprov från campuset, och det kommer definitivt att komma fler hyllande inlägg om hur bra jag har det här ;-)

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar