söndag 16 september 2012

Mitt schema, hangul, taekwondo, gäss


Tjena!

Det har varit lite trixigt att sätta ihop sitt egna schema här. Alla kurser går på exakt samma tid varje vecka, och det är obligatorisk närvaro på allt. Även på föreläsningar. Detta skiljer sig mot Sverige och KTH där det nästan aldrig är obligatorisk närvaro. Där går man på föreläsningarna om man känner för det. Men jag gillar systemet här, det är ganska skönt att inte ha ett val. Och går man på alla föreläsningar och övningar hänger man med mycket bättre!

Dagens tips [inför mitt sista år på KTH]: Gå på alla föreläsningar! Det är värt det.

Schemat

Efter lite trixande med kurserna landade mitt schema på:Ett rätt så schysst schema om jag får säga det själv. Att bara ha en kurs på måndag, onsdag och fredag är grymt skönt. Dock betyder inte det att jag är ledig i övrigt på dessa dagar... Detta är nämligen Sydkorea vi pratar om. I Sydkorea, och på KAIST, pluggar alla mycket, hela tiden. I princip alla kurser kör läxor hela tiden. Koreanskakursen kör läxor mellan varje lektion (måndag->onsdag, onsdag->fredag, fredag->måndag) och de andra kurserna lirar hemläxor, projektarbeten och quizes regelbundet också. Nu har kurserna precis bara hunnit börja (för två veckor sedan) men jag har en känsla av att man kommer att lära sig mycket av att plugga på det här sättet.

Jag väldigt nöjd med kurserna här, och det ska bli intressant att få prova på lite koreansk studiekultur. Introduction to Artificial Intelligence, Introduction to Robotics Engineering, Distributed Systems (hur man får olika system att samarbeta) samt Basic Korean 1 for Foreign Students är alla mycket intressanta kurser. För första gången har jag fått välja mina kurser helt själv, istället för att behöva läsa obligatoriska kurser som under de 3 första årskurserna på KTH.

Hangul

Ett bra tips är förresten att faktiskt göra sina läxor. Jag lyckades nämligen missa den absolut första koreanskaläxan. Jag skulle ha skrivit 24 tecken 10 gånger var, men hade bara skrivit dem 1 gång. Som straff fick jag istället hemläxan att skriva tecknena 20 gånger var. Hurra!

Kämpa Osvald!

Läxan till i morgon är bland annat att kunna skriva sitt namn på koreanska. Mitt blir typ: 오스발트 vilket utläses ungefär som "Åsupaldu".

안녕하세요! 오스발트 예요! = Hi! I'm Osvald!

Ni måste hålla med om att Hangul (koreanska) är vackert!

Taekwondo

Som om kurserna inte är nog hittade jag även en Taekwondoklubb här. Träningarna går varje vardagskväll mellan 20:00-21:00, är på engelska samt är gratis kostar 20000 won (= 120 SEK) per termin. Och man kan komma dit utan förkunskaper. Helt jättebra!

Dock kommer jag inte att gå på träningar 5 dagar i veckan. 2 till 3 gånger per vecka är normalt/lagom.

Hamna inte i en fight med dessa människor! (Ok, hälften är nybörjare)

Titta, vi har gässter!

Som avslut den här gången får ni en liten film från när jag skulle cykla till skolan för några dagar sedan:


Här stannar man inte för rödljus, här stanna man för gäss :)


4 kommentarer:

 1. Hangul är ju vackert till och med när du skriver! Hur kan det komma sig med tanke på vad den i princip enda negativa kritiken rörde sig om på dina utvecklingssamtal i grundskolan?

  Kul med taekwondo!

  Hej då, Åsupaldu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, hangul är fint. Jag kanske har fått en andra chans att faktiskt lära mig skriva det snyggt :-P

   Taekwondon är kul! Ska dit idag igen vid kl 8. Det blir löpning och taekwondo som träning här...

   Vi hörs!

   Radera
 2. Damn Åsupaldu, jag kommer inte ha en chans mot dig sen om du går på taekwondo flera dagar i veckan! Och Tor har börjat på thaiboxning.... hmmmmm.. Jag kan ju inte vara den enda som inte går på kampsport! Kanske borde kombinera yogan med lite kampsport, fast känns inte riktigt som att det går ihop... haha. Sköna gässter! Bra att du lär dig göra dina läxor, kanske lite sent, men bättre sent än aldrig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vi kommer att vara fel bröder att slåss med ;-)

   Yoga+kampsport tror jag går riktigt bra ihop. I början av varje Taekwondo-pass börjar vi nämligen med att stretcha jättemycket för att få upp förmågan i benen osv. Och jag antar att det är sånt man gör på Yoga? Så varför inte!

   Haha, jag har lärt mig att göra mina läxor nu. Jag nailade t.ex. senaste quizen, och fick tillsammans med 2 andra komplimanger av läraren inför hela klassen :D

   Radera