söndag 12 januari 2014

Peru - att äta marsvin (cuy)

Marsvin...

Marsvin är som ni alla vet ett sött litet husdjur. Det tillhör också ordningen gnagare tillsammans med t.ex. råttor, möss, bävrar och hamstrar. Det vet alla. Det ni kanske däremot inte visste är att marsvinet ursprungligen kommer från Anderna i Peru och de närliggande länderna, där man i 7000 år har ätit detta söta lilla djur. Från början var det faktiskt inte ens ett sällskapsdjur, utan hölls bara för köttets skull. Det var inte förrän på 1500-talet som marsvinet importerades till Europa för första gången och där började hållas som sällskapsdjur.

Eftersom både jag och Minjeong gillar att testa nya rätter, ville vi givetvis också testa att äta marsvin. Än så länge har jag inte haft några problem att testa någon maträtt alls under de resor jag har gjort. Och likaså var marsvin inga problem att äta. Jag äter utan problem t.ex. kanin och duva, varefter marsvin inte heller är några problem. Jag har inte heller haft marsvin som husdjur, vilket gör att jag har ännu mindre kopplingar till det.

Grillat marsvin

Vi gick till en lite finare restaurang, Panchita, som ligger här i stadsdelen Miraflores i Lima. För 76 soles (= 176 kronor) fick vi ett helt grillat marsvin. Detta är dyrare än på många andra ställen, men det var svårt att hitta restauranger som serverar marsvin i de fina kvarteren i Miraflores, som vi har bott i. Man behöver tydligen åka ut utanför de fina områdena för att hitta fler marsvinsrestauranger.

"Un cuy (marsvin), por favor!"

Efter att ha beställt vårt marsvin högg vi in på det nybakade brödet som serverades som förrätt (till en liten extra kostnad såklart). Detta nybakade, varma, bröd råkade vara det godaste som vi har ätit på den här resan. Vi var hungriga, och jag saknar verkligen gott bröd.

Nybakat bröd.

Sedan anlände kvällens höjdpunkt, det hela grillade marsvinet. Ett helt litet marsvin. Detta var serverat ovanpå en bädd av potatis och lök tillsammans med någon slags senapsaktig sås. Dessa djur är inte särskilt stora, och vilken t.ex. kyckling som helst har minst dubbelt så mycket kött som ett marsvin. Om inte mer.

Grillat marsvin, cuy.

Ribs?! (Alldeles för små...)

Eftersom det inte var särskilt mycket kött att äta på detta marsvin var det enklast att helt enkelt äta det med händerna. Vi är inte säkra på om detta var accepterat på den här fina restaurangen, men vad skulle man göra liksom. Vi var där tidigt också, och det var nästan folktomt, så det var nog inga problem.

176 kronor svårtillgängligt kött.

Och smaken då?

Marsvin smakar precis som nästan allt annat vitt kött, d.v.s. ungefär som kyckling. Det var fetare och saftigare dock, om än mycket svårare att äta. Hela rätten, marsvin tillsammans med potatis, lök och sås får dock tummen upp av både mig och Minjeong. Lite väl dyrt, men kul att ha testat på. Hade vi några problem med att det var en gnagare? Inte över huvud taget.

Om ni reste till Peru, skulle ni testa att äta marsvin?

4 kommentarer:

  1. Jag skulle absolut prova. Och potatisen är ju också från Peru så det låter som klassisk peruviansk husmanskost.

    SvaraRadera
  2. kommer utan tvekan att testa men i Bergstrakterna

    SvaraRadera
  3. Absolut inte har haft fleramarsvin som husdjur de är fantastiska som en blandningmellan hundliv kattmycket tillgivna och förstår 50 ord det vore hemskt att ätandets fantastiska djur äter ni hundoch katt?!

    SvaraRadera