fredag 26 augusti 2011

USA: Let's wrap it up!


Nu har det alltså kommit till den sista kvällen i USA. Inatt vid 03:00 hoppar vi in i bilen för sista gången för att åka den korta sträckan till flygplatsen. Precis som jag skrev i ett tidigare inlägg tycker jag att det både ska bli tråkigt och skönt att åka hem. Liknande känslor som efter förra sommarens resa (den månadslånga tågluffen) kommer upp. Det har varit kul att vara på resande fot i flera veckor, men mitt egna hem (som inte reser runt) känns lockande.

Lite reflektioner över resan kan vara värda att skrivas ned. Det första jag kommer att tänka på är "stort", vilket ganska träffande beskriver bilarna, maten, drycken och parkeringsplatserna. 

Bilarna är ofta cityjeepar med ensamma förare, och stora bilar leder till stora parkeringsplatser. 

Matportionerna är alltid enorma, och ofta lämnade vi mat. I USA är det för övrigt helt socialt accepterat att ta hem sin överblivna mat från restaurangerna. Servitörerna frågar i princip alltid om man vill ta hem maten efteråt. Det behövs nog här.

Till stora matportioner kommer också stora mängder dryck. På läsk och juice är det oftast gratis refill, och man får hela tiden höra frågan "Do you want a refill on that?". "Yes please" svarar vi, och vips har man ytterligare ett glas läsk. Det här eliminerar för övrigt helt frågan "Mamma/pappa, kan jag få ett till glas läsk?" när man sitter på restaurang. Bra eller dåligt?

Maten och drycken har utan tvekan påverkat våra vikter, och jag förstår varför man lätt blir… stor i USA.

Allt detta bygger för övrigt på en viktig sak: pengar. Utan pengar har man varken mat eller boende här, vilket vi har fått se gång på gång. "Spare some change man" har vi hört flertalet gånger. Många uteliggare och folk som ber om mat har vi också kunnat skåda. Och som mamma sa, klyftorna blir verkligen tydliga. Med pengar kan man äta överdrivet mycket, men utan pengar får man gå hungrig.

Någon språkklyfta finns dock inte. Vi blir ständigt berömda för vår engelska, och folk frågar vart vi kommer ifrån. En sak som dock har varit lite knepig är att uttala våra namn vid olika beställningar. Jag har t.ex. blivit uppfattad som: Ausval, Oswalt, Oszald samt det (nästan, nästan) korrekta Oswald. Till efternamn har jag fått heta Iverson, Ivory och Ivarson. Bäst var kanske dock när Sarah skulle köpa kaffe och blev tillfrågad om sitt namn. Hon tänkte lite innan hon svarade "Eeehh, Sarah!" vilket blev "Esari". Esari hälsar till er! :)

En del shoppande har det också blivit, och det är endast tack vare Sarahs större resväska som min går att stänga. Utan att riktigt tänka på det "råkade" jag tydligen köpa en del Bob Marley-saker. Det var inte ens meningen. På olika ställen (San Diego, Los Angeles, San Francisco mfl) hittade jag olika roliga saker, vilket ledde fram till följande lilla samling:

4 Bob Marley-glas i schysst storlek, ekologiskt Marley-kaffe, Marley's Mellow Mood (en relax-dryck) samt en bok om… Bob Marley.

Även en Bob Marley-t-shirt har inhandlats, men den var redan nedpackad vid fotandets tillfälle. Nu får vi bara hoppas att sakerna håller i resväskan. Det skulle vara tråkigt att komma hem med trasiga glas och tomma läskburkar. 

Och med det börjar klockan som vanligt bli alldeles för mycket, och det är dags att hoppa i säng. 3 timmars sömn är inget att hurra över, men då kanske vi kan sova på planet i alla fall. Om ungefär ett dygn landar vi i Sverige. Håll tummarna för att vi hinner mellanlanda OCH flyga iväg från Newark innan stormen Irene drar in. Vi ses!

5 kommentarer:

 1. Svar dåligt. Säger föräldern Alf.

  SvaraRadera
 2. Att det ska vara så svårt att uttala ett namn, tycker att vi i Sverige är duktiga på att uttala utländskt :)
  Förstår att det är svårt att hålla vikten i USA, de har ju stora :) problem med fetman där. Kan inte fatta varför de måste ha så stora portioner, ingen människa behöver så mycket energi...
  Nu är det bara att ta tag i motionen så blir ni svenskar igen! Hälsningar Miss Sophie

  SvaraRadera
 3. Visst var du utomlands nyss? I en annan metropol, fast lite närmare.

  SvaraRadera
 4. Du behöver bara ändra lite i bolagsordningen för bloggen Osvald about stuff. Lägg till Running, så har vi två bloggar igång med sikte mot Jubileumsmaraton 14 juli.

  Hälsningar folkeivar.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Sådär, nu blev det ett litet inlägg från Barcelona också!

  SvaraRadera