tisdag 11 december 2012

Hittat mysig liten lägenhet i Seoul!

안녕하세YO! ;)

I söndags tittade jag på en lägenhet i Seoul, vilken ligger i samma mysiga område som mitt universitet. Lägenheten var en superskön liten mini-etta som har precis allt man behöver. Även om det är den minsta ettan jag har sett, tror jag. Ettan ligger bara några få minuter från tunnelbanestationen, samt ca 10 minuter till fots från universitetet.

I rummet finns en säng, skrivbord, garderob, 2 kokplattor, kylskåp samt en tvättmaskin.

Givetvis finns det även ett litet badrum med en dusch och toalett.

Tyvärr glömde jag helt bort att ta några bilder på lägenheten, så det kommer efter att jag har flyttat in istället. Inflyttning sker f.ö. efter 7 januari!


Pris


Priset för den här ettan ligger på 350000 won = 2173 SEK per månad. Sedan tillkommer ungefär
50000 won = 310 SEK per månad för el, gas och internetavgift. Vilket gör att det landar på ca 2500 SEK per månad.

Sedan tillkommer även en deposition på 5 000 000 won = 31000 SEK. Detta låter ganska konstigt för oss i Sverige, men det förekommer i princip alltid när man hyr en lägenhet här i Sydkorea. Ju större deposition man betalar, desto lägre månadshyra får man, eftersom hyresvärden använder ens pengar för att investera under tiden man bor i lägenheten. När man flyttar ut får man givetvis tillbaka hela depositionen.

Enda haken med det här kontraktet är att det som kortast går till augusti, och min termin kommer att sluta i mitten av juni. Efter det har jag ingen aning om vart det bär av för mig, om jag ska åka hem till Sverige direkt eller vad som händer. Så eventuellt får jag betala 2 månaders extra hyra utan att faktiskt bo där. Men det är en risk jag är villig att ta. Rummet är trevligt, och det verkar vara svårt att hitta kontrakt som löper kortare tider, utan att det blir mycket dyrare ändå.


Hyreskontrakt

Eftersom priset är bra, och läget attraktivt, är den här ettan ganska eftertraktad. Det var även flera andra som var intresserade av att hyra den.

Efter en snabb överläggning med mig själv samt mina strategiska rådgivare, som jag har outsourcat till Sverige (hej mamma och pappa!), bestämde jag mig därför för att säga... Ja. 

Sagt och gjort; idag betalade in 10% av depositionen för att säkra kontraktet! 

Fem hundra tusen sydkoreanska won.
Att gå till banken för att göra en överföring kändes för övrigt väldigt gammaldags... Men jag har verkligen ingen aning om hur man gör en överföring via internetbanken eller mobilappen. De är nämligen bara på koreanska.

Följande är en bild från appen:

Var ska jag börja leta?
Det tog mig lång tid nog att bara klura ut hur jag ska kolla mitt saldo. Att sedan försöka göra en överföring, där jag faktiskt ska skicka iväg pengar någonstans... Nä, först tänker jag förbättra min koreanska lite. (Eller be om hjälp! :)


Detta var i alla fall dagens nyhet!

Nu ska jag kila iväg på slutredovisningen av vårt projekt i Distributed Systems som går nu på kvällen. Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar