onsdag 19 december 2012

Svenska restaurangen Skåne i Daejeon

God kväll!

När jag börjar skriva detta är klockan 00:36:42 på natten. Detta är min sista natt här på KAIST och därmed Daejeon. Imorgon skriver jag mina sista två tentor, varefter jag åker till Seoul för att möta upp mamma och systrarna. De sitter på flight LH718 från Stockholm, via Munchen, till Seoul, och beräknas landa om fem och en halv timme! Dock får de klara sig själva under dagen imorgon, eftersom jag har ovannämnda tentor att skriva.

Hur som helst, idag var det min sista hela dag i Daejeon. Det råkade även vara presidentval i Sydkorea, där den konservativa 박근혜 (Park Geun-Hye) vann (läs mer på DN: Diktatorns dotter vinner valet i Sydkorea). Presidentvalet innebar att det var en röd dag i Sydkorea, vilket tacksamt togs emot av alla stressade sydkoreaner, Minjeong inkluderad. Tack vare detta hade hon tid att besöka mig i Daejeon. Och här i Daejeon finns (vad jag vet) Sydkoreas enda riktiga svenska restaurang, Skåne.

Skåne

"Ska vi dra till Skåne?"

"Ja!"

Det första vi möttes av i restaurangen var en enorm svensk flagga:

Inte ens svenska restauranger har så här stora flaggor!
Ser ni dalahästen? Eller vad sägs om den svenska flaggan?
Sedan fick vi en meny på svenska:

Smörgås, sallad, husmanskost någon?

Maten

Enligt svenskens rekommendation (dvs min) beställde vi de typiska rätterna Köttbullar och potatis samt Biff Rydberg. Minjeong tog köttbullar, och jag tog Biff Rydberg. (Jag var för övrigt den enda icke-koreanen i restaurangen!)

Medan vi väntade fick vi lite sallad samt bröd.

Det är två små bröd. Inte två potatisar.
 Sedan fick vi huvudrätterna:

Köttbullar, pressad potatis, sylt och brunsås. 
Minjeongs kommentar på potatisen: "Wow, is this cheese?".
Jag: "Nope, it's kind of mashed/pressed potatoes!"

Från servitrisen fick vi även en liten instruktion i hur man ska äta dessa rätter. Köttbullsrätten äter man genom att samtidigt ta lite köttbulle, potatis, sås samt sylt. Biff Rydberg ska man först blanda om innan man äter, eftersom det är en slags pyttipanna.

Svensk som jag är ville jag ju givetvis inte avslöja att jag redan vet hur man äter dessa rätter... Så jag bara nickade och log... Tack för instruktionen!

Biff Rydberg.

Här i Sydkorea äter man förresten nästan aldrig efterrätter eller dricker kaffe efter maten på restaurangerna. Givetvis kan man gå till ett kafé efteråt om man vill, men det är inte samma efterrättskultur som i Sverige. Är man på en svensk restaurang äter man givetvis kaka och dricker starkt svenskt bryggkaffe dock!


Morotskaka, starkt bryggkaffe, IKEA-porslin.

Omdöme

Hur var då Skåne? Restaurangen var helt klart över förväntan. Inredningen, samt att restaurangen låg på våning 6, gjorde att det ingav en ganska lyxig känsla.

Av någon anledning förväntade jag mig ganska tråkig svensk mat, men maten här var riktigt välgjord. Köttbullarna smakade precis som de skulle, och Biff Rydberg var gjord på riktigt god koreansk biff. Och morotskakan och kaffet till efterrätt satte verkligen pricket över i:et.

Till och med priserna var svenska (mycket dyrare än vanliga koreanska restauranger)!

 • Biff Rydberg: 18000 won = 110 kr
 • Köttbullar: 15500 won = 95 kr
 • Coca Cola: 4000 won = 24 kr
 • Fin äppeljuice: 7000 won = 43 kr
 • Morotskaka: 6500 won = 40 kr
 • Kaffe: gratis

Detta skulle jag säga är ganska normala svenska lunchpriser för husmanskost!

Som avslut: så här glad blir man av ett besök till Skåne:
Glad koreanska!
Glad svensk!

2 kommentarer:

 1. Jag tycker köttbullarna ser väldigt stora ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var lite större än vanligt, men ack så goda! Inga konstigheter på gång (förutom den ökade storleken ;)

   Radera