onsdag 5 december 2012

Några olika varuautomater i Sydkorea

God för- och eftermiddag!

Här i Sydkorea finns det många olika typer av varuautomater, med varierande innehåll. Man kan köpa godis, mjölk, snacks, chips, kakor, yogurt osv. Det finns även automater med lite mindre onyttiga saker så som frukt, och till och med... böcker!

Onyttigt innehåll.
Men det är inte bara innehållet som är intressant. Sättet vissa automater lämnar ut varorna på är ganska snyggt också. Självklart kan man inte låta varorna skakas genom att helt brutalt bara putta ut dem från sin plats, som de flesta automater i Sverige gör. Nä, här i Sydkorea åker en liten robotarm upp och hämtar varan, varefter den varsamt levereras ner till utlämningsluckan. Följande korta film som jag spelade in demonstrerar detta:För 1000 won (6 SEK) fick jag alltså en chokladmjölk varsamt levererad. Nästa gång blir det dock bananmjölk. Den är godare.
Dagens fångst: "EnergyChoco milk". 

Till pappa samt alla bokförlagsmänniskor

Som jag nämnde finns det även automater som säljer böcker! På t.ex. tunnelbanestationen närmast mig 월평역 (Wolpyeong (KAIST) Station) finns ett "Hand Book Cafe". Jag tror att det den säljer är noveller eller knep och knåp-böcker. För 2000 won (12 kronor) kan man köpa sig en egen liten "Hand book". Hand book tror jag förresten inte används i bemärkelsen handbok/instruktionsbok här, utan jag gissar att det är konglish (Korean english) för en "liten praktisk bok", dvs en "handbok". Det finns många liknande exempel på ord här, och mobiltelefon heter t.ex. 핸드폰 (hand phone).
Min koreanska är inte tillräckligt bra för att kunna läsa dessa.
Automaten öppnar och stänger även visningsexemplaren hela dagarna för att visa att det handlar om böcker. Stackars böcker.
Endast 2000 won.
 Har någon sett liknande automater i Sverige eller någon annanstans? Skulle det funka i Sverige? Eller är alla för upptagna med sina hand phones ändå?

4 kommentarer:

 1. Kul apparat! Det är high tech som gäller har jag förstått. Vi kommer känna oss som små barn i en godisbutik bara av att titta på allt coolt Läste ett trevligt reportage om Seoul i en resetidning. Kan scanna in och mejla det till dig. Där rekommenderade de Hongdae och deras hostels som det bästa läget att bo på. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många high tech saker här! Mycket känns så väldigt genomtänkt också. Jag trivs bra här... Du får gärna scanna och mejla reportaget till mig! Det är till och med ännu roligare att läsa om Seoul när man är i Korea!

   Hongdae och dess hostels. Bra val! ;)

   Radera
 2. På svenglish heter hand book pocket. På riktigt heter det paperback. Kul film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aaah, självklart menar de pocketböcker!

   Paperback. Väldigt svenskt?!

   Nästa gång ska jag vrida kameran åt andra hållet (som den ska hållas). Nu blev filmen väldigt avlång på höjden... Men tack! :)

   Radera