fredag 7 december 2012

Kyung Hee University! (Eller: Miniguide till att plugga koreanska i Seoul)

안녕하세요 (Hej)!

Som jag sa tidigare tänker jag plugga koreanska nästa termin. Nu har jag även bestämt mig för vilket universitet det blir. Nedan följer lite information om det (mest för att sammanfatta för min egen del, samt för de (antagligen) få personer som eventuellt är intresserade av att göra samma sak):

Universitetet jag tänker plugga på är 경희대학교 (Kyung Hee University).

Kyung Hee University campus. (Bild från Korea Tourism Organization)

Läge

Kyung Hee University ligger nära tunnelbanestationen 회기역 (Hoegi Station), vilket endast är 20 minuter bort med tunnelbana från Seoul Station, eller 30 minuter från t.ex. det sköna området Hongdae. Helt okej läge alltså.

Kyung Hee University på en karta (det går att zooma ut):


View Larger Map

Kursplan och pris

På alla koreanskakurser i Sydkorea verkar 10 veckor vara standardlängden på en termin, vilket gör att man hinner med 4 terminer på ett år. Jag tänker dock bara läsa en av dessa terminer. Enligt detta schema verkar det lämpligt för mig att läsa terminen som går mellan 1 april och 7 juni. Detta ger mig mycket tid till att resa med familj och vänner i januari-februari. I mars är planen sedan att plugga koreanska för att på skolans placeringsprovet kvalificera mig till kursen Beginner 2 istället för Beginner 1. Att helt läsa om grunderna känns bara som slöseri med tid.

Och priset för en termin?

Priset på Kyung Hee University är 1600000 won för en termin. 1,6 miljoner won motsvarar med dagens växelkurs ca 9741 SEK. Detta är vad alla språkkurser kostar här (+- 300000 won). Att plugga i Daejeon är lite billigare, där kostar det ca 6000 SEK. Men jag tycker utan tvekan att det är värt att betala lite mer för att få bo i det betydligt intressantare Seoul istället.

En termin består av schemalagda lektioner mellan klockan 9 och 13 varje dag, dvs 4 timmar per dag eller 20 timmar per vecka. Utöver detta tillkommer sedan mycket eget pluggande, eftersom det är många nya ord och grammatik som man behöver lära sig.

Språkkurser är för övrigt CSN-berättigade, vilket gör att jag kan få studiemedel för dessa 10 veckor. Det känns som en värd investering att plugga språk i ett annat land i några månader!

Ansökningsprocess

Ansökningsprocessen till Kyung Hee University är enkel. Man ansöker helt enkelt på nätet genom att fylla i en blankett på följande länk: http://eng.iie.ac.kr/contents/bbs/bbs_content.html?bbs_cls_cd=003004002006

Sedan behöver man även skicka in en kopia på sitt pass, samt fyra passfoton. Väldigt enkelt. (Att ansöka till KAIST var komplicerat!)

En snäll koreansk tjej som jag känner ringde för övrigt universitetet och frågade om alla som ansöker blir antagna. Svaret är: ja. Eftersom detta är betalkurser som många universitet i Seoul erbjuder, blir alla som söker antagna. 

Boende

En sista sak att fixa är att skaffa ett boende. Man kan ansöka om boende i korridorsrum via universitetet om man vill, men jag är inte särskilt sugen på det. Reglerna där är ganska löjliga. Man måste t.ex. komma hem innan midnatt varje dag, eftersom ytterdörrarna är helt låsta mellan 00-06. Och missar man den här tiden 4 gånger blir man utkickad från boendet. Att t.ex. som kille besöka en tjejs rum, eller att bjuda hem en tjej (och vice versa) innebär också att man direkt blir utkickad. Jag har bott själv sedan jag var 17 år... Dessa regler tänker jag inte frivilligt signa upp mig på!
Jag är betydligt mer sugen på att försöka skaffa en egen liten enrumslägenhet istället, med eget pentrykök. Tydligen ska det finnas många rum att hyra runt Hoegi Station, eftersom det ligger tre stora universitet i närheten. Met ett eget rum får jag både mycket större frihet samt t.ex. möjlighet att laga mat! Det ska bli skönt att kunna laga mat, och inte alltid behöva gå ut och äta när man är hungrig. Billig snabb god mat på restaurang klagar jag verkligen inte på, men ibland är det skönt att bara kunna slänga ihop sin egen mat också.

Exakt vad det blir för rum vet jag inte än, utan det får vi se i februari-mars någon gång.

Efter en stressig termin, och med två extra stressiga veckor kvar av terminen här på KAIST kan jag säga att jag ser fram emot ett långt trevligt vinterlov! Och sedan att plugga koreanska. Det ska bli superkul! :)

Ha en trevlig fredag! Vi hörs!

2 kommentarer:

 1. Så otroligt coolt att plugga koreanska så seriöst! Hur är det att lära sig koreanska jämfört med tex japanska eller kinesiska? Lättare eller svårare? Hur pass bra koreanska räknar du med att kunna efter en termin plus det du har läst nu? Skönt att veta att du kommer in. Ska bli spännande att se vad det blir för boende. Klart du ska ha eget! Då kan du verkligen känna in hur det är att bo i Seoul, inte vara en inlåst student. Nu blir jag sugen på att boka biljetter till i sommar också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli superkul att plugga det seriöst. Jag gillar att lära mig språk, och det här är en dunderchans att få göra det, och samtidigt på i språkets land... Då kan man direkt testa på det man har lärt sig!

   Jag -tror- att koreanska är lättare än kinesiska och japanska. I alla fall skriftspråket är mycket enklare, och många uttal är inte lika svåra som i t.ex. kinesiskan. (Men detta är vad jag tror utifrån det lilla jag vet om kinesiska och japanska).

   Om jag kommer in på kursen Basic 2 kommer jag nog att kunna hålla enklare konversationer, sköta lite ärenden, definitivt göra mig förstådd i restauranger (kan redan det nu), och i allmänhet förstå mycket mer. Och mer än så här tror jag. Det ska bli spännande att se hur lång jag kommer.

   Och japp, egen lägenhet blir grymt. Jag tittade på en igår, och den verkar vara riktigt bra. (Ska försöka fixa ett inlägg om den imorgon). Liten schysst lägenhet i trevligt område. Det kommer att bli kul att bo där! Blir såååå mycket friare också! Och kommer att ha det mycket närmare till alla intressanta ställen i Seoul...

   Radera