fredag 1 februari 2013

Malaysia och Kuala Lumpur: "Go this way lah"

Tjena!

Nu var det återigen länge sen jag skrev ett inlägg.

Sen sist har jag hunnit resa i Sydkorea med mamma, Sigrid och Ragna, och sedan Niklas. Och sedan i måndags är jag ännu mer på resande fot, i och med att jag just nu befinner mig i Malaysia. Med min tyska kompis David. Först bodde vi 4 nätter i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, och sedan tog vi ett inrikesflyg till "paradis-ön" Langkawi, på nordvästra kusten. Det är därifrån jag skriver detta inlägg.

Jag kan inleda med att säga att det är varmt i Malaysia. På dagarna är det 30-33 grader, och på nätterna sjunker det inte med många grader. Just nu är klockan 1 på natten, jag sitter vid kusten vid vårt hotell, och det hettar fortfarande i ansiktet. Men jag ska inte klaga! I Sydkorea är det fortfarande minusgrader...

På grund av hettan fick vi inte särskilt mycket gjort i Kuala Lumpur. Men vi hade det ganska bra ändå. Vi träffade några av Davids kompis kompisar, gjorde en del shopping (om man förhandlar om priset kan man få ner det rätt mycket!) samt åt god mat.

Bara att gå runt i Kuala Lumpur på gatorna utgör för övrigt en ganska inressant upplevelse. Under min första kväll när jag gick runt för att hitta något ställe att äta på blev jag nästan attackerad av tjejer som ropade"massage? massage, sir?"  Man kan ju fråga sig hur rumsren den massagen är... Av olika gubbar blev jag också erbjuden  "Beautiful lady?", "Young lady, sir?"....

Kom igen! Jag ville bara ha lite nattmat!

Efter ett jag lyckades jag dock undvika alla skumma erbjudanden, och till slut hitta en schysst nattöppen restaurang. Där åt jag Nasi Lemak, en ganska typisk malaysisk rätt. Det är smaksatt ris med kyckling i en smakrik sås, serverad i ett bananlöv. I det får man också små torkade fiskar, en annan kryddid röd sås, lite grönsaker samt jordnötter. Detta äter man traditionellt sett med händerna. Eller med bestick om man vill...  Jag betalade 20 SEK, och då tror jag till och med att det var ganska dyrt för att vara här. Man brukar kunna få det för halva priset.

I Malaysia pratar folk för övrigt väldigt bra engelska, där alla jag har pratat med faktiskt har varit flytande på engelska. Detta tror jag beror på att Malaysia är ett land med många olika nationaliteter. 50% är malaysier, 25% är kineser, och ca 10% är indier. Från Davids kompis Ole, som har bott i Malaysia i ett år, fick jag höra att många föredrar att prata engelska framför t.ex. malaysiska. Så var man än går hör man folk prata engelska, vilket var ganska överraskande i och med att jag precis kommit från en 6 månaders vistelse i Sydkorea! (Plötsligt förstår alla vad jag säger!). Den spridda blandningen av människor gör för övrigt att man kan hitta utmärkt malaysisk, kinesisk eller indisk mat här!

En kul grej som jag la märke till är för övrigt att många avslutar sina meningar med ett "lah". "It's okay lah!" eller "Thank you lah!". Vi frågade t.ex. en tjej om vägbeskrivning till vårt vandrarhem, och fick svaret "Go this way lah!"

Som avslutnig på Kuala Lumpur-besöket åkte vi till "The World's Largest Free-Flight Walk-In Aviary", dvs Kuala Lumpur Bird Park. Där såg vi många exotiska (och mindre exotiska) fåglar, och även en del fiskar. Coolt nog fick man även mata flera av dessa!

Mata fiskar!

Fiskarna blev helt tokiga.

Mata papegojor!

Papegojorna gillar mig! (Helt klart 3 gånger så cool som någon sjörövar-kapten, eller hur?)


Dessa fåglar var lite större än sina kompisar, och klorna kändes rätt bra.

Den här gången har jag inte med mig någon egen kamera eller dator, vilket gör att jag får förlita mig på Davids bilder. (Jag vill inte riskera att bli av med min mobil eller dator). Jag ska dock försöka låna hans kamera lite då och då, eller helt enkelt sno hans bilder.

Planen är att sova 2 nätter i Langkawi, ta färjan till fastlandet, sova där 1 natt och sedan ta ett 20 timmars-tåg till Thailands huvudstad Bangkok. Men mer om det i senare inlägg!

Varma hälsningar till er läsare i kallare länder!

2 kommentarer: