torsdag 16 augusti 2012

Hong Kong: Världsklass-dumplings och pub crawl

Hej!

I förra blogginlägget hade vi precis avslutat Macao-besöket. Och nu är det dags för Hong Kong. Från Macao till Hong Kong åkte vi återigen färja, med TurboJet.

I Hong Kong blev det inte särskilt mycket sightseeing. Det finns lite olika ställen att gå till, som t.ex. ett högt placerat ställe med bra utsikt över staden. Men vi var ganska trötta efter allt turistande i Peking samt den bristfälliga sömnen i Macao. Detta gjorde att den mesta tiden i Hong Kong gick ut på att sova länge, äta god mat samt (ok, kanske inte så utvilande) gå på pub crawl eller hänga på vandrarhemmet på nätterna.

En av kvällarna träffade vi några koreaner samt en kanadensiska (som ska till Korea som engelsklärare), i uppehållsrummet på vandrarhemmet. Vi drack Soju (koreansk sprit), åt nudlar samt snackade om Korea, Europa och resor fram till kl 7 på morgonen. Det blev inte mycket sömn den natten kan jag lova... Men det var det värt. En annan kväll gick jag och Dahlin på en pub crawl, vilket också slutade med att vi kom i säng sent på natten. Men lite sömnbrist får man stå ut med. Det är de roliga upplevelserna som man kommer ihåg senare...

En av kvällarna såg vi även en skön, väldigt skruvad, Hong Kong-komedi vid namn Vulgaria, på en stor biograf i Hong Kong. (Med engelska undertexter). Filmen är gjord i Hong Kong, av en Hong Kong-regissör, och handlar om en Hong Kong-regissör som berättar för ett gäng studenter hur det är att vara en regissör i Hong Kong och göra Hong Kong-filmer. Och i slutet av filmen kom den faktiska regissören samt den kvinnliga huvudskådespelerskan in i biosalongen och stod och snackade på kinesiska i 10 minuter! Vi förstod ingenting av det sista, men överlag var det en väldigt bra upplevelse.

De sa uppenbarligen roliga saker eftersom folk skrattade. Vi såg det som skratt-terapi och skrattade vi också.

Att Hong Kong var en brittisk koloni tidigare är för övrigt ganska tydligt. Eller vad sägs om att det är brittiska eluttag, man kör på vänster sida av vägen samt det går dubbeldäckarbussar överallt?

"Först så ser du till vänster
Sen så ser du till höger
Sen så ser du till vänster igen
Och är det klart så får du gå över"

Eller vänta. Blir det tvärt om här?

Trafik från fel håll (båda filerna åt samma håll här dock). Otroligt förvirrande med vänstertrafik.

Sightseeing

I princip den enda riktiga sightseeingen vi gjorde var att...

besöka Ikea. 

Det var dock ganska roligt. Vi gick runt och skrattade åt de svenska namnen på alla saker, samt skyltarna som förklarade svensk kultur och svenska fraser. Men nästa gång vi är i Hong Kong får vi nog besöka lite fler ställen.

Hej då till vår chans att... se fler ställen i Hong Kong?


Mat och efterrätter

Mat åt vi dock varje dag (överraskad?). Och många av rätterna var riktigt goda.

Ett urval:

Shabu Shabu (japansk hotpot). Här testade vi en snabbmatsvariant, där alla fick en varsin liten gryta som man kokade vid bordet. (Riktig Shabu Shabu ska dock vara väldigt annorlunda och mycket bättre, vilket vi kommer att testa i Japan)

Nötkött, svamp, majs, ost, sallad, mer svamp och nudlar.

Rispizza, på en japansk restaurang. Det var som en pizza gjord av ris, med tomatsås, ost och pålägg. Det var väldigt gott, och var som en blandning av stekt ris och pizza. Tydligen är det dock något lokalt påhitt, eftersom japanerna som vi träffade i Japan senare aldrig ens hade hört talas om rispizza förut. Men om ni befinner er i Hong Kong; testa rispizza!

Nope. Inte autentisk japansk mat.

Hong Kongs kulinariska höjdpunkt var dock ändå dumplings på Din Tai Fung. Enligt utsago ska de ha världens bästa dumplings, och tillhöra världens top 10 bästa restauranger (enligt The New York Times). Och dumplingsarna var sjukt goda. Vi valde tre olika smaker. Svar tryffel, räka samt fläsk. Jag måste verkligen få lov att säga att de var... perfekta.

Bäst i världen på dumplings?

Dumplingproffsen.

De kända svart tryffel-dumplingsarna. Exklusivt och gott.

Osvald seal-of-approval!

Den sista spännande och goda maträtten som vi testade var en hel, grillad, duva. Överlag kändes det ganska ovårdat att sitta på en fin restaurang och gnaga bort köttet (det var små köttbitar) med händerna, men det var så man skulle göra. Och återigen var det väldigt gott. God sås, mört kött och rött vin. Jag skulle definitivt göra om det.

Hel duva. (Japp, hela duvor inkluderar även huvudet (fast det åt man självklart inte)).


En av efterrätterna jag testade var friterade brödkuber med socker, kanel, chokladsås, kolasås och glass. Detta måste jag komma ihåg att testa igen någon gång, någonstans, eftersom det var så gott. Jag får se detta som en minnesanteckning inför framtiden.

To-do: Ät igen. Mycket gott!

Eftersom Hong Kong-besöket var så kort hann vi inte göra mer än så här. Men vi kände oss nöjda med besöket ändå. Och inför nästa gång vet vi vad vi borde ha gått och kollat på, så vi är mer förberedda då!

Som avslut kan jag även säga att jag, Tor och Dahlin fungerar superbra ihop som resesällskap. Det har inte varit några irritationer eller bråk över någonting. Vi diskuterar ständigt igenom vad vi vill göra, och hur vi ska lägga upp dagarna, och kommer oftast fram till väldigt bra lösningar.

Vi har det alltså bra här. Hoppas ni har det bra där hemma!

Hörs från Japan nästa gång!

2 kommentarer:

 1. Kul. Roligt att det går så bra. Bra tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går väldigt bra!

   Hur är det hemma? Allt bra?

   Radera