onsdag 8 augusti 2012

Peking del 2: Hutonger, Förbjudna staden och Kinesiska muren

De resterande 5 dagarna i Peking spenderade vi på att besöka turistattraktioner, vandra runt i hutonger (smala väldigt typiska gator ofta fyllda med små butiker och gatustånd med mat), besöka olika marknader samt äta god mat. Det finns verkligen mycket att både se och äta i Peking, vilket gör det svårt att både hinna testa allt samt sedan skriva om det.

Jobbigt nog regnade det konstant under de 3 första dagarna. Och det regnade mycket. Detta gjorde det ganska jobbigt att vara ute och turista, men med paraplyer (samt billiga kinesiska plast-sandaler som vi plaskade runt med) fungerade det bra ändå. När det sedan slog om till sol under  de resterande 3 dagarna blev det istället för varmt. Då hade vi gärna haft i alla fall lite regn... Men oavsett detta kämpade vi på, med bibehållet gott humör. Vi var ju i Peking!

Följande är några highlights från ställena vi besökte:

Hutonger

Hutonger är som sagt ofta väldigt smala gator, med många små butiker och gatustånd där man kan köpa mat. Här testade vi t.ex:
  • Yang rou chuan'r (Lammkebab), dvs lammkött med massor av kryddor på en grillpinne. 
  • Old Beijing Yoghurt, jäst yoghurt i en liten glasbehållare. Man dricker yoghurten vid butiken, och lämnar sedan tillbaka behållaren igen.
  • Jianbing (Crepes-liknande pannkakor), tjocka pannkakor med ett ägg i mitten. Perfekta som frukost!
  • Baozi (Ångkokta runda brödbullar med fyllning). Fyllning kunde vara: nötkött, gris, tofu, kinakål, grönsaker osv. Också bra som frukost.
  • Nang (Ett slags nan-bröd).
  • Kanderade havtorn på spett. Detta var dock mer en efterrätt.
Alla dessa maträtter hittade vi på de små gatorna från små gatustånd, och varje sak kostade bara några kronor. Väldigt billigt, och väldigt gott!

Jaianbing. Mycket gott!

Tomma Old Beijing Yoghurt-behållare.

Himmelska fridens torg

Precis nordost om där vi bodde låg Himmelska fridens torg, vilket tydligen är världens största torg. (Det var ganska mäktigt!) När vi var där regnade det dock, vilket också går att se på följande bilder:

Paraply vart vi än gick.

I vanliga fall ska man inte se monumentet speglas i asfalten...


Förbjudna staden

Givetvis besökte vi även den förbjudna staden. Det är ett inhängnat område mitt i centrala Peking som tidigare var kejsarnas egna palats. Nu för tiden är det dock öppet för allmänheten och turister. Här hittar vi snygga gamla kinesiska byggnader, parker och torg. Och turister. Gott om turister.

Ingången till den förbjudna staden. Stort porträtt på Mao i bakgrunden.

Sa någon turister?

Överallt fanns det palats samt mindre byggnader som den här. Tänk att folk bodde på det här stället tidigare. Coolt.

Kinesiska muren

Det kanske mest typiska stället vi besökte under vårt besök i Peking var den kinesiska muren. Sektionen som vi valde att åka till heter Jinshanling, och ligger lite längre bort, är mindre renoverad, är brantare och jobbigare att gå på och har betydligt färre turister. Vi mötte kanske 10 andra turister under vår 3 timmar långa vandring längs med muren. (Jämför t.ex. detta med en tjej från vandrarhemmet som var riktigt nöjd med att ens ha lyckats tagit bilder utan andra turister från den mest populära sektionen, Badaling)

Alla delar av muren ligger dock en bit utanför Peking, vilket gjorde att vi först fick åka buss i en timme och sedan ta en taxi. Taxichauffören behövde vi förhandla med en bra stund innan vi kom överens om ett pris. Dealen som vi ville ha (och också fick) var följande:
  1. Köra oss till muren (tar en timme och en kvart).
  2. Vänta i 3 timmar.
  3. Köra tillbaka oss till busstationen.
Detta kostade 400 CNY (dvs ungefär 400 SEK). Eftersom en tysk tjej från vandrarhemmet hakade på oss till muren landade priset alltså på 100 CNY per person för taxin. Vilket var så otroligt värt det.

Magda,  vårt resesällskap för dagen, dealar med taxichauffören.

Uppe på muren. Jag är redo för vandring, utrustad med solhatt, glasögon, solkräm och ryggsäcken full med vatten och Baozis.

Allt det ni ser av muren gick vi längs. Totalt gick vi i 3 timmar, upp och ner. 

Upp.

Gruppbild innan det var dags att ta trapporna ner från muren.

God mat

Förutom att besöka olika turistattraktioner åt vi givetvis även en mängd god mat. Ett urval inkluderar:
Pekinganka. Man lägger lite anka i en pannkaka, applicerar sås samt lite gurka och lök, för att sedan rulla ihop den och äta. Mycket mycket gott!

Pekinganka igen, men på annan restaurang. Kunde inte låta bli!

Hotpot, dvs en gryta vid bordet som man själv lägger i kött, grönsaker och nudlar i. Här lägger Tor i handskurna nudlar i slutet av måltiden. Nudlarna suger nämligen åt sig smak bra.

Vi åt även lite andra spännande saker, men det kommer ett eget inlägg om det. Nu måste jag sova, vi hörs och ses! Ha det bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar