måndag 6 augusti 2012

Peking del 1: Språkbarriärer samt ett grymt boende

Hej!

Som utlovat kommer nu ett första inlägg från Peking med bilder och allt. Vi sitter just nu i Macao, där internet både är snabbare samt o-censurerat.

Allt började med att vi landade i Peking ca kl 09:40 på morgonen i tisdags. Perfekt tid. Vi hämtade ut väskorna och hoppade genast in i en taxi. Taxi som är väldigt billigt i Peking. Färden från flygplatsen till vandrarhemmet (som tog 45 minuter) kostade bara 150 CNY (vilket motsvarar ungefär 160 SEK). (Enklast är att räkna på ca 1 CNY = 1 SEK). Vad hade det gått på i Stockholm? 450 SEK?

Vandrarhemmet som vi valde för alla 6 nätter i Peking var 365 Inn, vilket var ett otroligt skönt och bra vandrarhem. Allting var fräscht, personalen supertrevlig, schysst restaurang/pub i lokalen samt riktigt bra backpackerstämning. Vi alla var nöjda och skulle definitivt bo där igen vid tillfälle. Och det bästa av allt? Det kostade bara 70 SEK per person och natt. Slå det!

Lobbyn i vandrarhemmet.

Väl incheckade på vandrarhemmet begav vi oss genast ut för att utforska staden. Vårt utforskande första dagen bestod mest av att vandra runt och kolla på alla intressanta saker och maträtter. Vi kunde snabbt konstatera att Peking är ganska annorlunda mot Sverige (och språket är ganska annorlunda det med :-)

Senare på kvällen fick vi nämligen lite problem när vi försökte beställa mat. Vi gick in på ett nudelställe som såg helt okej ut, men menyerna var självklart bara på kinesiska (och det fanns inga bilder). Folk utanför de värsta turistställena pratar i princip inte heller någon engelska alls. Att försöka säga "noodles" gick inte, eftersom killen i kassan inte förstod det. Han härmade "noodles" och snackade kinesiska, men gav oss inga nudlar för det. Sättet som vi sedan kom på för att beställa mat visade sig även vara effektivt under hela Pekingbesöket. Nämligen att peka på vad någon annan har beställt, samt visa på fingrarna hur många portioner vi ville ha.

Det gav oss slutligen följande:
Nudlar med biff, massor av koriander samt stark sås! (12 CNY per skål nudlar, 4 CNY per läsk).

Great success! Efter en lång dags promenerande samt lite språksvårigheter smakade nudlarna verkligen bra.

Och efter att även ha fått i oss lite mat begav vi oss hemåt för att sova. Med tunnelbana. Som kostade 2 CNY för en enkelresa. Allting här är verkligen billigt...

På väg hem. Kolla förresten på de pedagogiska pilarna på marken. På sidorna köar man, i mitten går man av tåget.

Och med det avslutar jag det här inlägget. En kort sammanfattning efter dag 1 är ungefär: Vi har det bra, vi har lyckats beställa mat, och vi är redo för mer äventyr.

Nästa inlägg kommer att handla mer om vad man faktiskt kan se i Peking samt vilka ställen vi besökte. Ses då!

4 kommentarer:

 1. Vilket trevligt inlägg! Och vad god maten ser ut. Koriander, mmm...! Härligt att ni verkar ha det bra. Hur är vädret? Varmt och fuktigt, va? Kram, mamma

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket! Vi var verkligen hungriga, och koriandern var riktigt god. De sista dagarna i Peking var det tokvarmt, och nu i Macao är det både jättevarmt samt fuktigt, ja. Man blir typ blöt sekunden man går utanför det super-airconditionade hotellet...

  Har ni det bra där hemma? Lite svalare antar jag? :)

  SvaraRadera
 3. Vi har det jättebra! Slappar på landet. Jag började jobba igår måndag, men vi hänger kvar på landet. Det är ganska varmt här också, omkring tjugo grader :D Långt ifrån er värme, antar jag. Jag kollar vädret flera gånger varje dag. Ingaröstrand, vår närmsta väderstation, Peking, förra veckan, och nu Macao. Det ser ut att åska en del hos er. Stämmer det? Bilderna var verkligen otroligt fina! Ska bli kul att se fler bilder. Är det bra med Tor? Funkar maten bra för honom? Det är väl inga mjölkprodukter i alls väl? Hur är det på kaffefronten? Latte..? Mamma

  SvaraRadera
 4. Det har varit varmt och soligt idag igen, men nu (kl 06:20 när vi kom hem från kasinot) har det börjat regna. Så åska är mycket möjligt.

  Det kommer definitivt att komma många fler bilder! Ska försöka få upp ett till inlägg idag om Peking. Inte helt lätt att hinna med när vi har så mycket kul för oss här dock ;)

  Det finns en del mjölkprodukter (t.ex. varma te-drycker med mjölk) samt kaffe, men överlag är det rätt lugnt. Jag tror att det är betydligt mer i Sverige...

  SvaraRadera