lördag 9 februari 2013

Bangkok i Thailand: 3 dagars turistande

Om jag måste summera ihop Bangkok på några få ord skulle jag göra det med: Tempel, munkar, trafikstockning, kanaler och hetta. Hetta i dubbel bemärkelse (mat och klimat).

Det absolut första som slog oss när vi anlände i Bangkok var: Wow, det är stekhett (efter 22h på tåg med aircondition) samt wow, trafiken är galen. Både galen och totalt igenkorkad...

Trafik

Organiserad trafikstockning.
O-organiserad trafikstockning.

Kanaler

Vad man gör är förslagsvis att ta en båt längs med kanalerna som går genom Bangkok istället! (Eller så kan man ta deras "Skytrain" som går ovanför vägarna). Men båtarna är coola, och typiska för Bangkok. Tidigare bodde alla på vattnet, och de enda byggnaderna på land var religiösa. Nu bor givetvis nästan alla på land, men kanalerna används fortfarande flitigt för transportering.

Pendelbåt som susar fram längs kanalen.
Självklart är dessa båtar populära hos turister, men majoriteten av besökarna var lokalbor; universitetsstudenter och andra pendlare.

Plastskynke på sidorna för att skydda mot det smutsiga vattnet.
För att åka med dessa båtar hoppar man på under den korta stund båten ligger stilla vid bryggan. Sedan betalar man till biljettförsäljarna som helt orädda klättrar runt utanpå båten varifrån de tar betalt. Eftersom båten med nöd och näppe kan glida under broarna behöver biljettförsäljarna bokstavligen talat ducka för att ta sig under. Galningar!
Ser ni hjälmen?
Vi borde ha såna här i Stockholm!
Man kan även ta lite större båtar på de större floderna.
Längst bak är reserverat för munkar!
Dessa båtar är inte helt miljövänliga dock. Eller vad sägs om följande:

Så går det när den första båten är för full!

Tempel

Ett av de coolare templena var följande Wat Ratchanaddaram. Det är ett tempel som är gratis att gå in i, där man också kan gå upp i ett högt torn med vacker utsikt. På vägen upp passerar man sedan olika våningar, men olika teman. En av våningarna bestod t.ex av flera symmetriska gångar, där man såg olika Buddha-statyer i vilken riktnig man än vände sig åt...
Våning 2 på Wat Ratchanaddaram.
Vi kollade in flera tempel under vår vistelse här. Följande fyra bilder är från Wat Pho.

Munkar som ber samt turister som tittar på.
Buddha-statyer everywhere.
Följande staty var lite extra cool. Det är världens största liggande Buddha-staty! (Med ett specifikt nog beskrivande ord kan allting utnämnas till världens största... Men den var stor!)
Ser ni hur stor den här?
Förstår ni nu hur stor den är?
Vi fortsatte  vårt turistande med att kolla in Wat Arun.
Wat Arun betyder "Temple of Dawn".

För 50 baht (10 SEK) fick man klättra upp! Och jag menar klättra.

Utsikten från the Temple of Dawn!
Det vanliga turistandet avslutades med ett besök till Jim Thompson House. Han var en amerikansk entreprenör som började importera thailändska tyger till västvärlden. Sedan försvann han i Malaysias djungel någonstans, och har aldrig setts sedan dess. Och nu för tiden kan man gå guidade rundturer i hans hus. Dock tyckte jag inte att det var särskilt intressant. Templena var häftigare!

Vår guide introducerar en platta som användes för att trycka mönste på tyg.

Mat

Maten var självklart intressant! Vi provade både vanliga rätter som vi har ätit i Sverige, samt flera nya som vi aldrig har sett förut. Vissa av dessa var för övrigt galet starka, men fortfarande smakrika och goda.

Gaaaaalet stark men god skaldjurssoppa med koriander, citrongräs och frikostiga mängder chili.

Klassikern från hemma; Pad Thai! 10 SEK. (Vår svenska Pad Thai är inte långt ifrån originalet faktiskt!)

Nöjen

Som jag sa var det rätt hett ute, och efter långa dagar av turistandet var det skönt att bara hänga inomhus ett tag. Ett hett tips då (hö-hö) är att gå till valfritt köpcenter, som alltid har AC. Självklart var jag tvungen att utmana första bästa person jag hittade som spelade Tekken 6. Och till min stora förvåning vann jag stort! Av 6 personer jag spelade mot spöade jag 5, och mot den sista var det en väldigt jämn kamp. I både Korea och Japan får jag genomgående spö av alla jag möter...

Fight!
På sista kvällen kollade vi även in den kända gatan Khao San Road. Det är den klassiska "coola" backpacker-gatan, där allting är billigt, och majoriteten av besökarna är vita backpackers. Det hela kändes lite överdrivet dock.

Här hänger alla "balla kids"!

"Golf bar cocktails very strong. We do not check id card & restaurant."
Som om restaurangen ovan inte känns oseriös nog... Vad sägs om att köpa falska id-kort, körkort (fanns t.o.m. svenska!), engelskacertifikat eller högskolediplom?
Betala nu, hämta imorgon.
Khao San föll oss verkligen inte i smaken, och vi var nöjda med att ha ett hostel på ett annat ställe...

Att Thailand har många besökare från Sverige märktes tydligt. Jag kunde peka ut mååånga svensktalande blonda människor till David. Vissa resebyråer flaggar t.o.m. svenskt...

Åk till Thailand och häng med alla andra svenskar!
Med vårt pressade schema sov vi bara tre nätter i Bangkok (och därmed Thailand), innan det bar av till Kambodja. Men det är värt ett återbesök i framtiden. Det finns mer att se.

Vi hörs!

4 kommentarer:

 1. Kan du ta med ett svenskt taxikörkort hem till mig? Så slipper jag köra dina syskon i min svarttaxivolvo vilket jag ska göra strax... Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fixart! Något mer du behöver? Falskt id-kort? Lastbilskörkort kanske?

   Radera
 2. Kul med alla bilder och att du uppdaterar så pass ofta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack! Jag försöker verkligen hinna med! :)

   Radera