måndag 11 februari 2013

Konungariket Thailand

God afton!

Thailands officiella namn är Konungariket Thailand. De har alltså en kung, precis som Sverige. Skillnaden mot Sverige verkar dock vara att Thailand tar stenhårt på s.k. majestätsbrott eller lèse-majesté. D.v.s. kränkningar mot kungen.

Thailändare verkar helt ärligt uppskatta sin kung, eftersom han har gjort bra saker för Thailand. På olika platser både utomhus och inomhus sitter det t.ex. stora porträtt i guldramar på kungen.

Enligt Thailändsk lag är det förbjudet att kränka kungen på något sätt, och det inkluderar t.ex. att uttala sig kränkande om honom eller att förstöra eller placera något över ett porträtt på kungen. Straffet för detta är fängelse mellan 3 till 15 år. En Schweizisk man fick t.ex 10 års fängelse för att ha klottrat på ett kungligt porträtt på fyllan, men blev sedan benådad av kungen och deporterad från Thailand efter några månaders fängelse. En annan kille åkte också dit för att bl.a. ha placerat en bild på en annan man högre än kungen i en nyhetsartikel... Hårda grejer det här.

I Konungariket Sverige har vi ju en lag om s.k. högmålsbrott, men den inkluderar bara t.ex riktiga hot eller våld mot kungen, inte rena verbala kränkningar. Tänk er om vi hade haft en lag mot majestätsbrott som aktivt utövades i Sverige, vad annorlunda det hade varit. Jag undrar t.ex. hur många som hade hamnat i fängelse efter de senaste kungaskandalerna... Jag vet att jag inte var den enda som skämtade om kungen efter anklagelserna om hans strippklubbsbesök! Sorry för det kungen, hoppas du inte tog illa upp!

Den sista kvällen vi var i Bangkok passade jag f.ö. på att gå på bio. Jag såg en Thailändsk film, Jan Dara, med engelska undertexter. Innan filmen startade tittade vi som vanligt på en mängd reklamfilmer och filmtrailers... När det sedan var dags för själva huvudfilmen dök plötslig en bild upp där det stod:

Please pay respect to His Majesty the King!

Och sedan ställde sig alla i biografen upp. Jag hängde självklart på grupptrycket.

Under två minuter lyssnade vi sedan på Thailands "royal anthem" och tittade på bilder på kungen. Efter att sången hade slutat satte vi oss ner igen varefter den riktiga filmen startade.

Vad händer då om man inte ställer sig upp? Tja, man kan bli gripen av polisen. Tur att jag ställde mig upp!

Som avslutning länkar jag här nedan Royal Anthem of H.M. The King Bhumibol of Thailand. Så vänligen ställ er upp och visa hänsyn till kungen!

2 kommentarer:

  1. Tänk att det kan vara så allmänbildande att läsa en random reseblogg..

    SvaraRadera
  2. Jag blev helt överraskad av det här också. Det är intressant!

    SvaraRadera