lördag 28 december 2013

Rurrenabaque (Rurre!) - en liten stad i djungeln

Hello,

Rurrenabaque är en liten stad i djungeln i Bolivia. Vår enda anledning att flyga dit var för att göra ett besök till djungeln, vilket verkar gälla för de flesta andra turisterna också. Och staden verkar kretsa kring de olika resebyråerna som erbjuder djungelturer och besök till olika lokala indianstammar som fortfarande bor i djungeln. Vi gjorde självklart också en djungeltur (se nästa blogginlägg). Utöver det tog vi även en zipline-tur som en indianby har byggt för att få in pengar till sin by, samt åt många goda färskfiskade flodfiskar.

En rolig sak med Rurrenabaque är dess smeknamn Rurre. Rurre råkar också vara Ruriks (högstadie- och gymnasiekompis) smeknamn. En hel stad med samma namn, i djungeln i Bolivia, schysst!

I övrigt finns det inte särskilt mycket att säga om Rurre. Vi bodde på ett basic hotell, åt god mat på restauranger, och vilade upp oss före och efter djungelbesöket. Zipline-turen var rolig också. I övrigt kanske det mest intressanta var det lilla propellerflygplanet som vi flög med från Rurre till La Paz. På vägen till Rurre flög vi tråkigt nog med ett lite större flygplan (om än rätt litet).

Bilder!


Minjeong är mästare på att sova, var som helst, när som helst.

Utsikt över djungeln från flygplanet. Vår förväntan är hög!

Vårt stora lilla flygplan. Plats för kanske 50 personer.

Nästa gäng köar för att lämna Rurre.

I Bolivia är saker som sagt väldigt billiga. Sprit också tydligen. Här kan man köpa en liter Absolut Vodka för 125 Bolivanos (=118 SEK). Galet billigt. I Sverige är literpriset 341 kronor (enligt systembolaget.se).

Absolut finvodka.

Rurre!

Minjeong stirrar ut över Rurre med en boliviansk öl.

Ziplining

Vi testade även ziplining. Det började med en liten båttur, sedan en timmes vandring in i djungeln upp för ett litet berg. Sedan körde vi ziplining högt uppe bland träden. Det var coolt. På vägen åt vi även färska mangos som vi plockade direkt från träden. Sorry Brasilien, men den här mangon är nu officiellt den godaste jag som jag någonsin har ätit.

Liten, vinglig båt.

Utsikt över djungeln.

Bananer! (Första gången jag ser bananer växa så här!)

Färsk mango!

Utrustning och säkerhetsgenomgång.

Sedan var det dags! Ziplining består av att man åker längs med stålvajrar. Man är upphängd i en slags snurrande kullager-grej (vet inte vad det heter). På bilden nedan ser det ut som att Minjeong håller i vajern med handen, men man har en handske gjord av skinn för att bromsa farten om det behövs. I övrigt rullar/glider man i bra fart längs vajern!

Off you go! 

Högt uppe bland träden.

Övriga aktiviteter i Rurre

Förutom ziplining och vår överlevnadstur till djungeln åt vi god mat och softade på hotellet.

Hotellfrukost. Kaffe och bröd från hotellet. Juice, bananer, empanada (friterad sydamerikansk "dumpling") och vindruvor från den lokala marknaden.  

Lokalt fångad flodfisk, bakad i löv. Exotiskt.

Jag lär Minjeong västerländska kortspel.

Minjeong lär mig koreanska Hwatu "Battle of Flowers".

Panorama från hotellrummet.

Rurres flygplats

En av de mer intressanta sakerna i Rurre var nästan flygplatsen. På bilden nedan ser ni hela flygplatsen. Det är utan tvekan den minsta flygplatsen som vi har besökt. Det fanns bara ett flygbolag här. Samt två små bås för att betala flygplats-skatterna. 

Rurres flygplats.

Säkerhetskontrollen är även den slappaste som vi har sett. Kontrollen bestod av att en kontrollant öppnade min ryggsäck och lite slappt kollade på min jacka som var intryckt överst. Sedan var det klart. Vad jag hade under min jacka hade han ingen aning om. Ingen scanning över huvud taget. Att ta med sig dryckesflaskor fulla med dryck var också det helt okej.

Gate 1. Också den enda gaten.

Äntligen ett litet propellerplan!

Detta blir kul!

Planet hade endast plats för ca 20 passagerare. Det minsta, och roligaste, planet jag har flugit med. Turbulensen var också kraftig på vägen, så allt hoppade och skumpade. Äkta berg- och dalbanekänsla i magen!

Två sitser per rad.  
'
"In case of loss of cabin pressure, oxygen masks will be handed out by flight crew".
'
Helt öppet till cockpit, fanns inte ens en dörr.

Hej då!

2 kommentarer:

  1. Haha wow läskig men intressant flygtur! Hur länge var ni i luften?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tog 30-40 minuter bara! Lyfta, åka lite, landa. Rurrenabaque och La Paz ligger rätt nära varandra, så det går fort.

      Radera