måndag 2 december 2013

Sao Paolo - stulen mobiltelefon

God förmiddag!

Vi anlände i lördags till Brasiliens största stad Sao Paulo. Här bor det en 20 miljoner invånare eller så, varav en av dem råkar vara min kompis Tiago Lee. Vi pluggade som sagt på KAIST tillsammans, och han låter oss bo i sin familjs lägenhet i 4 nätter. Förstå vad skönt det var att bli upplockad på flygplatsen med bil, och sedan körde till deras lägenhet.

Flygresan gick bra för övrigt. 25h totalt, men eftersom vi flög med Korean Air var det inga problem. Bra service, bekväma stolar, bra filmer (på skärmar med bra bild- och ljudkvalité). Inget slår Korean Air i bra service... I alla fall inte av de flygbolag som jag har testat hittills.

Av Tiago har vi också fått massor av hjälp och tips på vilka ställen som är extra värda att se, vilken mat vi bör testa, vilka områden man bör se upp för osv. Ganska skönt med tanke på att Sao Paolo verkar vara lite farligare över lag än vad vi är vana med (Hej Seoul, hej Stockholm!). Jag och Minjeong har förberett oss väl med såna mag-väskor som man kan stoppa ner pengar, kort och pass i. Här är det ganska vanligt med ficktjuvar eller till och med rån, något som vi tidigt fick erfara.

Stulen telefon
Under vår absolut första kväll här gick vi runt tillsammans med Tiago. Vi gick runt på stan, tittade lite på en konstutställning utomhus, snackade lite om farorna i Sao Paulo. Sedan upptäckte Minjeong att ytterfacket på Tiagos ryggsäck var öppen. Tiagos föräldrar är för övrigt Koreaner som invandrade till Brasilien 1989 vilken innebär att Tiago snackar bra koreanska. Minjeong sa därför på koreanska att.ryggsäcken var öppen. Skumt tyckte Tiago och stängde den igen. Sedan kollade vi lite mer på utställningen. Något jag och Minjeong reagerade lite på var att en tjej i kanske 30-årsåldern verkade förfölja oss. Hon såg dock helt normal ut, och kunde också vara där bara för utställningen, så vi tänkte inte så mycket mer på det. Hon gick lite väl nära dock.... Hur som helst, några minuter senare när vi hade lämnat utställningen såg vi att ryggsäcken återigen har öppen, så vi påpekade detta till Tiago igen. Han kollade sedan sin ryggsäck och utbröt... "My cell phone is gone!". Japp, antagligen var det tjejen vi såg tidigare som snodde hans telefon. En fin Samsung Galaxy S3 (som är rätt dyra i Brasilien).
Visst, han hade mobilen i ryggsäcken vilket kanske inte är så smart. Men om även lokalborna så här enkelt blir av med sina prylar måste vi, som ser ut som turister, verkligen se upp...

I övrigt har vi ätit galet god mango och papaya här. Lokalt odlade, perfekt mogna, mjuka och söta frukter. Man delar de sedan med en kniv och äter med sked. Jag har aldrig ätit så här goda mangos tidigare, inte i Sverige eller i något annat land.
På tal om mat har vi inte hunnit äta något riktigt gott än. De två första dagarna var vi nästan för trötta för att uppskatta det vi åt. I kväll ska vi däremot testa brasiliansk barbecue, vilket vi har stora förväntningar på.

På onsdag flyger vi sedan till Bolivias huvudstad La Paz. Vi hittade billiga biljetter för 288 USD per person, vilket var mycket bättre än de 600 dollar det verkar kosta annars. Vi hade planerat att åka till Rio de Janeiro också, men det blev för bökigt och dyrt, så vi skippar det där här gången.
Ett till blogginlägg blir det innan vi lämnar Brasilien.  Vi hörs!

Papaya, med sked. 
Där borta har vi en övergiven byggnad, som folk har flyttat in i igen. Olagligt. 
Först drack vi juice, nu äter vi det mjuka fruktköttet. Kokosnöt. 
Maaaaangoooo
Era reportrar. 
Inne i deras största katedral. 
Någon känd bro. Bra koll vi har va? 

2 kommentarer:

  1. Det ser gott ut. Otäck rubrik på blogginlägget. Ser fram emot rapporter från grillkäket. Ha dé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska försöka skriva ett inlägg på planet och posta sen! Köttet var gott, blir lite bilder därifrån också :)

      Radera