lördag 28 december 2013

Rurrenabaque - överlevnadstur i djungeln

Hej!

Vad gjorde ni på julafton? Dagarna innan julafton satt vi definitivt inte och njöt i värmen med glögg och pepparkakor. Vi var nämligen ute i den täta djungeln utanför Rurrenabaque i Bolivia. Och vi var inte på en vanlig djungeltur, utan en "överlevnadstur". Den bestod av 2 nätter och 3 dagar i djungeln, där vi inte tog med oss massor av mat och vatten. Det enda vi hade med oss var en flaska vatten, och vår guide lite salt och mjöl. Sedan fick vi försöka hitta mat och vatten i djungeln, självklart tillsammans med vår guide. Guiden, Niño "Child of the jungle", är född i djungeln, och kan precis allting. Han vet exakt vilka svampar som går att äta, var man hittar vatten, vilka växter man kan göra medicin av osv.

I sann expeditions-anda skrev jag självklart dagboksanteckningar i djungeln. Dessa följer nedan!

Djungel, djungel och djungel!


På väg till huvudlägret.

Kl 12:27, 22 december 2013

Efter en nästan 2 timmar båtresa på floden har vi anlänt till Max Jungle huvudläger. Lägret ligger precis i kanten av djungeln. Det är varmt, och vi väntar på vår sista lunch innan det bär av mot den djupare djungeln. Där kommer vi bara att äta det vi lyckas samla själva. Vi har applicerat myggmedel med 30% DEET som nästan bränner mot huden, men skyddar bra mot mygg. Det är regnperiod, men idag har det inte regnat än. Vi är förväntansfulla och humöret är bra!

Minjeong utanför huvudlägret.

Vår sista riktiga måltid.

19:07

Vi lämnade huvudlägret kl 2 och har vandrat sen dess. Åt någon slags mango samt larver som bor i små kokosnötter. De smakade verkligen kokosnöt. På vägen kom det så mycket regn att vi stannade och byggde ett temporärt skydd. Sedan satt vi där en stund och väntade ut regnet. Det fanns även en gunga i en lång lian som Niño har byggt. Den var rolig att svinga sig i.

Det är massor av mygg, men myggmedel med DEET håller dem borta. Vi har precis byggt vårt läger för 2 nätter. Antingen sover vi högt uppe ovanpå taket om det inte regnar, eller så flyttar vi ner och sover under. Vår säng är byggd av trädstänger och "vines" för att binda upp alltihop. Niño är supertrevlig och snackar helt okej engelska. Och kan precis allt om djungeln.

Vi drack även vatten inifrån en palm där det har samlats, samt från en lian. Det bara rann från lianen. Palmen ska vi sedan använda för att koka fisk ikväll om vi lyckas fånga någon.

Än så länge är vi på bra humör. Lite blöta, men det funkar. Och lite hungriga och törstiga. Men bara lite.

Plockar med oss 2 bananer från huvudlägret.

Här finns det naturliga vattensamlingar. Flera deciliter i varje del.

Gott, rent vatten. Med lätt smak av kokosnöt. (Palmen har inget med kokosnötter att göra dock.)

Tarzan eller Minjeong? 
"Survival" och en jaguar, inristad i en svamp.

Larver som lever i kokosnötskärnor. Riktigt goda! (På riktigt!)

Niño är inte rädd för något. Inte heller denna stora spindel.

Niño visar hur vi ska surra upp stängerna till vårt läger.

Allt är byggt av saker vi hittade i djungeln.

Starkt nog att stå på. Detta täcktes sedan med stora löv för att skapa ett tak och regnskydd.

Nattfiske i bäcksvart mörker.

23:17

Nu ligger vi i vårt skydd för natten, och hör bara syrsorna. Vi fiskade i någon timme, men fick ingen fisk. De nafsade lite dock. Niño såg en liten fisk sov i strandkanten, så han högg den med sin machete. I vattnet. Rätt itu. Med machete.

När vi fiskade såg vi reflexerna av apors ögon högt uppe i träden, samt en enorm spindel som simmade i vattnet. Läskig.

Vi båda är ganska imponerade av att Niño lyckades gå i en timme till fiskestället i bäcksvart mörker, med endast en ficklampa till hjälp. Hur hittar han?? För mig ser allt likadant ut...

Middagen bestod av en varsin grillad larv, en pytteliten bit grillad fisk och två bananer som vi hittade tidigare. Eftersom regnperioden gör allt svårare tar guiderna även med sig något slags mjöl och lite socker (för nödfall). Vi åt alltså även lite rismjöl med vatten i degform. Dricker man sedan lite vatten sväller det i magen och man blir mätt, sa han.

Nu dags att sova, vi är rätt trötta. Trots allt är vi nöjda med middagen dock, det var gott. Nu hoppas vi på en regnfri natt. Vi sover utan skydd som sagt.

Middagen.

Kl 07:41, 23 december 2013

Morrn! Vaknade precis av att det har börjat regnat. Än så länge inte så mycket, droppar bara in genom det tjocka lövverket högt uppe i träden. Vi upptäckte även att myggnätet är helt täckt med myror utanpå, samt en del inuti. De verkar dock vara fredliga, avslappnade, normalstora myror. Inte eldmyror som bränner bra i en liten stund (redan provat!) eller de större "24 hour pain ant". Ett bett från de sistnämnda kan få kroppsdelar att temporärt sluta funka. Sedan har du hög smärta som får folk att gråta, typ. De myrorna är farliga, säger Niño.

I övrigt händelselös natt, vi sov helt okej!

Vårt läger. (Niño hann ta ner myggnätet på övre våningen innan jag hann ta en bild).

Bland myror och andra kryp.

15:39

Det är galet mycket mygg, hela tiden. Så fort man stannar blir man attackerad. Vi applicerar myggmedel ofta, men myggen biter igenom kläderna också.

I övrigt är vi trötta och hungriga. Har vandrat hela dagen och försökt fiska på några ställen, men ingen fiskelycka. På vägen åt vi lite äpplen som låg på marken, halva, helt mosiga och jästa. Ingen människa i Sverige skulle äta såna äpplen. Här var det bara att hugga in. Vi åt lite syrliga myror också.

Imorse grillade vi även några slags hårda bananer som vi hittade i ett läger där en familj bodde för 10-15 år sedan. Bananerna åt vi sedan med salt, och de smakade som potatis. Konstiga bananer alltså.

Vi drömmer om stek och öl och vin och Coca Cola och och...

Vi har i alla fall bestämt oss för att fira julaftons afton i Rurrenabaque, dvs bara köra 2 nätter och 3 dagar i djungeln. Utan mygg kanske vi hade tänkt annorlunda...

Jag försöker banka ner en kokosnöt.

Vi lyckades!

Niño bjuder på sockerrör som han hittade. Sött och gott.

Bananer grillade direkt i glöden. Lite aska i maten skadar ingen!

Salt, banan och lite chili.

18:18

Snart blir det mörkt. Niño fångade en catfish genom ett passivt metspö som han lät ligga i vattnet, medan vi bar träd som vi ska använda till vår flotte imorgon. Det är varmt och svettigt i vanliga fall, men tänk er då hur det känns att bära en enorm stock samtidigt. Som dessutom var full med termitmyror. Jag körde upp min hand i myrbot (i stocken) och bar vidare. De bits inte iaf.

I övrigt förföljer en unken, svettig stank mig. Det är jag som stinker.

Efter lunchen med bananer (igen), lite svamp och rismjölet, samt vatten, fick vi energi till hela eftermiddagen. Nu känns det lugnt igen, men myggorna är fortfarande på oss.

Övergiven bil utanför det gamla lägret.

Ingen fiskelycka.

Bara bottennapp.

Niño petar ner ätbar svamp från ett träd.

Vatten i vår bambuflaska. Vatten från en väldigt tveksam liten flod.

Lunch! Bananer och svamp.

Lite trötta och hungriga.

Minjeong i förgrunden. Niño hugger ned ett (dött) träd i bakgrunden.

Middag! Hurra!

18:29

Niño kokar fisken i ett löv direkt i glöden. Det kommer bli gott. Här kan man göra allt från material i djungeln.

Fisk kokat i löv. (Hade varit dyrt på restaurang ;)

20:19

Nu ligger vi i vårt lilla hus igen. Medan vi var borta blev lägret översprunget av myror, som verkar bitas också. Vi har spenderat 40 minuter på att bara döda myror innanför myggnätet. Men nu verkar det vara lugnt, hoppas vi kan sova utan problem. Inget regn eller myror, tack.

För övrigt luktar vi jätteilla, och det är varmt och kvavt innanför myggnätet. Speciellt våra fötter stinker efter en hel dag i unkna stövlar.

Men vi är mätta och glada iaf. Och ligger och lyssnar på djungeln och aporna i träden. Och såg fireflies. De lyser i det kolsvarta mörkret. Riktigt häftigt.

Imorgon ska vi till Rurrenabaque och fira att vi har överlevt en survival tour. Godnatt!

Kl 03:02, 24 december 2013, julafton

Där kom regnet. Ösregn och kraftig blåst har dragit in över oss. I början skyddade de tjocka lövverket högt uppe, men vi blev sedan snabbt blöta, så vi flyttade ner en våning. Här är det för trångt för oss att sova dock, så vi sitter och väntar på att regnet ska sluta. Nu är vi lite blöta och kalla, men "survival is survival" som Niño hela tiden säger :)

03:33

Vi har lyckats lägga oss ner någorlunda bekvämt under Niños enmansmyggnät. Men nu ökade regnstyrkan så mycket att det rinner igenom vårt regnskydd. Vi försöker använda en regnponcho på 3 personer som täcke, men det hjälper inte särskilt mycket. Det kommer att bli en lång natt...

Under vårt "regnskydd".

08:35

Vi överlevde natten, men det var inte lätt. Precis all packning är blöt, och alla kläder är blöta. Jag sov med fötterna i en vattenpöl och regnet rinnandes i ansiktet. Mina fingrar ser ut som russin (som efter ett långt bad).

Nu ska vi bygga en flotte och åka tillbaka till huvudlägret där en riktig båt väntar. Sedan hem till Rurrenabaque.

Blött läger.

Allt vatten behöver vridas ur.

12:15

Vi är tillbaka till huvudlägret. Det är varmt och soligt, och vi har badat. Vi tog oss hit genom att flyta på en stock i 2 timmar, och våra väskor flöt på en annan liten flotte som Niño byggde. Det var rätt läskigt på vägen, Niño förklarar hur botten är full av stingrockor.  Blir man stucken är det eventuellt "finito", "no live". Floden var under en meter i djup på många ställen, så vi såg verkligen till att inte sticka ner tårna. Det var kallt att ligga i vattnet i 2 timmar. En gång var det så grunt och strömt att vi dunkade i en sten och ramlade av vår stock. Rätt ner i botten. Efter lite panik tog vi oss upp igen och tog oss vidare. Inga problem.

Nu återstår bara den sista lunchen som Niño håller på att förbereda, beståendes av riktig mat i lägret. Sedan båt till Rurre för att fira julafton. Vi överlevde, med en rolig erfarenhet rikare!

Det här träsket fanns inte här igår!

Bygger flotte.

Han är full av energi, och tål allt. Mygg, lera, gegga, vatten...

Tillbaka i Max Jungles huvudläger! We made it!

Middag i Rurre. Efter en lååååååång och skön dusch.

Seger! En god stek med mögelostsås. Har aldrig varit godare... :)

Detta var vår lilla resa till djungeln. Vi är glada över att ha gjort den, men är inte sugna på att göra om den, om det är så här många myggor. I augusti-oktober är det dock nästan inga mygg, och inte särskilt mycket regn. Så om ni funderar på att åka till djungeln, gör det under dessa månader.

7 kommentarer:

 1. Såå coolt! Skulle definitivt kunna tänka mig att göra något liknande :D
  Förresten, kul att ni överlevde! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa det! Jag kan rekommendera det ;) Hoppas du inte blev allt för avskräckt av alla mygg och allt regn. Jag är också nöjd att vi överlevde ;)

   Radera
 2. Avslappnade myror! Jag avlider, så kul!

  SvaraRadera
 3. Hola saludos desde la selva boliviana 🇧🇴

  SvaraRadera