onsdag 14 juli 2010

Bratislava del 1: Now going solo!

Nu läser ni: "Bratislava" och tänker "Vadå Bratislava, han skulle ju vara i Brno nu?!". Ni tänker helt rätt, men har helt fel; för jag befinner mig faktiskt i Bratislava. Här är jag:


Efter lite interna konflikter i teamet (läs: det fungerade inte helt bra) bestämde jag och Veronika på tågstationen i Prag nämligen för att dela på oss och resa var för sig istället. Jag reste vidare till Bratislava medan hon hoppade av några stationer tidigare i Brno för att möta upp pokerkompisen. Det hela kanske låter lite dramatiskt, men det är det inte. 6 dagar av 30 körde vi tillsammans, men från och nu blir det resande på ensam fot (ensamma fötter?).

Jag är inte särskilt oroad över det här, att resa ensam blir annorlunda men bra på ett annat sätt. Nu tvingas man verkligen lära känna folk vilket alltid är kul. Det blir också en lite annan frihet, vilket för övrigt leder in mig på nästa punkt. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska resa. Wien och Brno stryker jag. Kvar återstår bland annat Rom, Venedig, Paris och Brygge som jag verkligen vill besöka, men utöver detta vet jag inte riktigt vart jag vill åka. Kanske Ljubljana, men det har jag inte riktigt bestämt än. Nog för att det antagligen tar ganska lång tid att besöka alla de här ställena, men något till borde jag kunna hinna med. Någon som har något tips om vart? Lämna en kommentar!

Vandrarhemmet jag har tagit in på här i Bratislava heter för övrigt Downtown Backpacker's Hostel och är väldigt trevligt. Jag bor i ett rum med 6 andra personer (alla tjejer, slå det ni! ;) varav alla verkar sociala och trevliga. De pratar även engelska vilket är ett plus... I övrigt har vandrarhemmet allt man kan önska sig, en pub med sociala människor, billig och god restaurang (allt är billigt här, trots valutan euro), tvättmaskin, vardagsrum, trådlös internetuppkoppling, nära till tågstationen och riktigt skön stämning i allmänhet. Än så länge finns det inget dåligt att säga om det här stället, och förhoppningsvis gör det inte det imorgon heller.

Nu ska jag för övrigt dra ihop datorn. Om någon dag kommer del två av Bratislava, då mer om Bratislava som stad. Det börjar nu bli dags att dricka upp min goda, stora, billiga och slovakiska öl; en Zlatý Bazant för €1.3. Vi hörs!


Det är bara jag och min ryggsäck nu. Samt min kamera förstås.Downtown Backpackers Hostel; ett riktigt skönt ställe!Jag åt typisk slovakisk mat (dumplings med bacon och ost) på en trevlig och mysig restaurang, och allt jag fick betala var €4.9 (plus lite i dricks). Maten kostande €3.6 och ölen €1.3. Lika billigt som i Prag trots euron. I like!

11 kommentarer:

 1. Hej kompis, nu skräms du. Stanna där du är. Jag kommer. Nej förresten vi kommer... Antar att Anna Ruth, Jenny Fluff, Aya och alla andra också hänger på. Å andra sidan kanske du vill resa själv. Du kan väl höra av dig. Varma hälsningar Ulf med stort gäng. återkommer med resmål, men Sarajevo är ett mycket intressant nutidshistoriskt tips. Och öarna Hvar och Korcula i Kroatien. Samt Dubrovnik, ett måste!

  SvaraRadera
 2. Ojdå. Shit happens. Jag tror som du att du nu tvingas lära känna folk på ett annat sätt. Du är troligen inte den enda ensamresande backpackern i de där trakterna. Nu får du be pålitliga människor fota dig framför sevärdheter så vi slipper se ben och och en ryggsäck. Cool, illustrerande bild, förresten!

  Kan vi chatta eller skypa på torsdag eller fredag? Säg en tid som passar.

  Kraaaaam,
  mammsen

  SvaraRadera
 3. Köra värsta familje/släkt-resan skulle ju helt klart vara intressant, men att resa själv blir kul, ni behöver inte oroa er. Jag ska kolla in ställena du nämnde pappa, Dubrovnik såg helt klart fint ut. (Det enda jag har kollat på hittills)

  Vi (och senare jag) har faktiskt redan mött flera ensamma backpackare, både på vandrarhemmen samt på tågen. Det är många som är ute och rör sig, och det är inte alls konstigt att åka ensam...

  Framför t.ex. Eiffeltornet måste jag hitta någon som kan fota mig absolut. Den bilden måste jag bara ha...

  Jag kan skicka sms när jag vet någon bra tid för att skypea mamma, någon timme innan sådär...

  Vi hörs!

  SvaraRadera
 4. Ooh, låter nice. Dock kanske lite trist att ni inte reser tillsammans längre, men nu kommer ju Tor istället, det blir nog bra, haha :) Skoj med långa inlägg och fina bilder! :3

  SvaraRadera
 5. Hej Osvald! Jag har inte varit i Rom, men det är ju en intressant stad, särksilt Vatikanstaten med Peterskyrkan och Sixtinska Kapellet, berömt för Michelangelos takmålningar.

  SvaraRadera
 6. Hej igen! En stad, som jag har besökt två gånger är Florens i Toscana. Där finns ett
  stort konstmuseum, inrymt i ett gammalt palats,
  Uffizierna, med många berömda konstverk. I Florens kan man också besöka flera berömda palats och kyrkor. En nackdel är stora skaror
  av turister. Må bra!

  SvaraRadera
 7. Hur är Venedig? Eller har ni dragit vidare? Uppdatering från brorsorna önskas! Tors sms "framme varmt" talade iofs om att flygresan ned gått utmärkt. Hoppas ni har kul! Kram!

  SvaraRadera
 8. Många kommentarer, det är kul!

  @Sigrid, Många fler långa inlägg kommer att komma ;)

  @Stig, Bra idéer där, vi är faktiskt i Rom nu och har besökt Colloseum idag. Igår var vi i Vendig. Snart kommer jag att lägga upp inlägg om de här städerna också. Vi letar faktiskt just nu efter ställen att åka till, kanske Florens är något vi borde kolla in!

  @Mamma Venedig var väldigt turistigt och varmt, men fint. Dock sov vi inte kvar där utan tog nattåget till Rom istället. Det kommer att komma uppdateringar snart :)

  SvaraRadera
 9. Underbar blogg, vad kul att få läsa! Och Zlatý Bazant, kom ihåg var du drack det först! ;-)

  SvaraRadera
 10. Kul att du gillar bloggen! Ska komma ihåg den ölen, för god var den! :)

  SvaraRadera