måndag 19 juli 2010

Venedig: Trånga gränder, fina kanaler och massvis av turister

God kväll!

Som jag skrev i det förra inlägget från Bratislava började det bli dags att möta Tor, min bror, (finns det någon som läser detta som inte vet att det är min bror?). Eftersom jag och Veronika delade på oss, och Tor inte hade något speciellt för sig hemma i Sverige, tycke vi att det var en bra idé att han kunde haka på resan. Innan det var dags att möta honom behövde jag dock ta mig till Venedig. Resan till Venedig tog närmare 10h. Först tåg till Wien, tunnelbana i Wien för att byta station, 4h tåg till Villach (fortfarande i Österrike) och sist, men inte minst, en närmare 5 timmar lång bussresa till Venedig. Resan var trots den långa färdtiden riktigt skön. Att sitta på bussar och tåg med aircondition och titta ut på de fina landskapen är inte helt fel...


Så, vad brukar ni se när ni tittar ut på era tågresor? Den här vyn slår mycket!

Jag anlände till Venedig kl 21 på kvällen, och sedan tog det ytterligare två timmar innan jag hittade mitt vandrarhem. Just den här gången hade jag inte bokat något i förväg och med endast en vag uppfattning om var vandrarhemmet borde ligga irrade jag runt på gatorna i Venedig. Allting ser likadant ut i Venedig med massvis av trånga gränder och kanaler överallt. Jag var också trött samt saknade en karta, vilket gjorde att också den här 10-minuters-promenaden tog två timmar. Lyckligtvis för mig hittade jag till slut vandrarhemmet och de hade faktiskt ett ledigt rum. Efter en stunds prat med receptionisten (han kunde ingen engelska alls) insåg jag att natten skulle kosta €40, men trött som jag var fick det vara värt det. Jag hade ingen lust att ge mig ut på gatorna igen...

Vandrarhemmet var första indikationen på att Venedig var dyrt. Fullt av turister är det också. Precis som på Charles Bridge i Prag (om ni kommer ihåg det från ett tidigare inlägg) är det fullt av turister och försäljare som kränger prylar till överpriser. Eller ja, turistpriser kallas det väl...

Turister som funderar på vad de ska köpa till de fina turistpriserna.

Dagen efter mötte jag Tor på flygplatsen som ligger en liten bit utanför Venedig. Hans flygresa gick bra, och det första han påpekade efter att han hade landat var att det var väldigt varmt här. Exakt hur varmt det är vet jag inte idag heller, men lita på mig när jag säger att det är varmt! Efter lite överläggande bestämde vi oss för att inte sova en till natt i Venedig, utan istället turista hela dagen och sen ta ett nattåg till Rom. Sagt och gjort; let the turistande begin!

Typisk turist (hej Tor!) blickar ut över kanalerna i Venedig.


Venedig är fulla av såna här trånga gränder. Försök att hitta rätt här utan en karta!

Vi hittade också ett torn som man kunde gå upp i. Dyrt som det allmänt var i Venedig satte vi vårt maxtak för att åka upp till €4 vilket är dyrt men rimligt. €8 per person ville de dock ha! Aldrig i livet. Aldrig i detta studenliv i alla fall.

Det är varmt och mycket folk, men Tor är glad ändå!

Look, it's so small!

Vi passade på att åka lite vattenbuss för att få billigare sightseeing. Att åka gondol skulle kosta €80 vilket är ganska mycket mer än vad vi ville ge. €2 per person för en liten rundtur med vattenbussarna kändes mer rimligt.
Ute till havs fortsatte vårt turistande!

Efter den lilla rundan på vattnet fortsatte vi att gå runt längs Venedigs gator.

Det vore häftigt att åka med en liten båt i alla de trånga kanalerna. Med de stora båtarna kunde vi bara åka i huvudkanalen.


Huvudkanalen där alla pendelbåtar gick.

Efter allt turistande hela dagen hoppade vi på nattåget mot Rom, vilket kommer att behandlas i nästa blogginlägg.

Hoppas allt är bra där hemma önskar jag och Tor!

2 kommentarer:

 1. Det var intressanta reseberättelser och tjusiga bilder. Mycket bra! Venedig är vackert men dyrt, det har man hört sen 1950-talet. Jag har inte varit där, men än är det inte för sent hoppas jag. I Rom kan det finnas övernattningsmöjligheter i utkanterna? Håll hårt i kameran och promenera inte nattetid!
  Förutom Vatikanen kan man se Colosseum, Forum Romanum(ruiner) m.m. Må väl Osvald och Tor!

  SvaraRadera
 2. Tack för uppskattningen! Vi är alltså inte först med att inse hur vackert men dyrt Venedig är, intressant att höra! För sent är det definitivt inte att åka dit!

  Jag ska precis till att skriva ett inlägg om vårt Rombesök där vi bland annat besökte Colosseum och Vatikanen. Än så länge har ingen tagit min kamera!

  Ha det bra!

  SvaraRadera